Zdravi recepti...
  • lilit

    od lilit » pre 11 godine

    Salata od špargle

    Potrebno je: pola kilograma špargle, jedno tvrdo kuvano jaje, glavica luka, dve kašike ulja, kašika vinskog sirćeta, dve kašike seckanog peršuna, so, malo šećera.
    Špargle očistiti, odseći im drvenasti nejestivi deo, a vrškove naseći na komadiće. Stavit u kipuću vodu s malo soli i šećera i kuvati istiha dvadesetak minuta. Kad omekšaju, ocediti i ostaviti da se hlade. Ulje, sirće, seckani luk i peršun dobro izmešati i tim umakom preliti špargle. Ukrasiti kolutovima tvrdo kuvanog jajeta
  • lilit

    od lilit » pre 11 godine

    Neobična pizza - Energetska vrijednost 674 kcal / 2817 kJ

    Sastojci za 4 osobe

    700 ml vode
    1 žličica soli
    200 g Kukuruzne krupice Podravka
    20 g maslaca
    Za pesto:
    60 g bosiljka
    50 g pinjola
    2 češnja češnjaka
    80 g naribanog parmezana
    80 ml maslinova ulja

    Za nadjev:
    200 g šampinjona
    200 g malih rajčica
    200 g tikvica
    150 g mozzarelle


    Priprema

    U posoljenu kipuću vodu umiješajte kukuruznu krupicu i maslac i uz stalno miješanje kuhajte 3-4 minute.
    Vruću palentu rasporedite na okrugli i uljem namazan pleh promjera 35 cm i premažite pripremljenim pestom.
    Pesto pripremite od bosiljka, pinjola i češnjaka usitnjenih u električnoj sjeckalici, dodajte parmezan i na kraju umiješajte maslinovo ulje. Sve dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu.
    Na pesto posložite narezane šampinjone, rajčice i tikvice.
    Posipajte naribanom mozzarellom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200-220°C 15-20 minuta.
    Posluživanje

    Poslužite neposredno nakon vađenja iz pećnice.
    Savjet

    Ako ste pripremili veću količinu pesta, na hladnom mjestu može stajati preliveno uljem i 10 dana.

    Ukupno bjelančevina g 26,89 - -
    Ukupno ugljikohidrata g 48,47 - -
    Dijetalna vlakna g 6,43 - -
    Ukupno masti g 44,71 - -
    Kolesterol mg 60,21
  • lilit

    od lilit » pre 11 godine

    Priprema sushija

    Pripremite skuhanu rižu, povrće, dimljeni tofu, ukiseljeni đumbir, nori alge, wasabi pastu i podložak od bambusa. Povrće i tofu narežite na dugačke rezance, a mrkvu i kelj zasebno skuhajte. Listove nori algi tostirajte nad plamenom ili grijaćom pločom, dok ne pozelene.

    Na podložak od bambusa polegnite algu hrapavom stranom prema gore. Rasporedite po njoj sloj riže (oko ½ do 1 cm), ali gornju trećinu ostavite praznu. Navlažite ruke vodom kako se riža ne bi lijepila. Bliže rubu napravite udubinu, premažite je s malo wasabija i poslažite po njoj rezance od povrća i tofua te đumbir.

    Polako počnite sa zamotavanjem sushija. Poslužite se podloškom. Čim dođete do povrća, lagano ga vratite prema unutra i stisnite te prekrijte novim slojem.

    Čvrsto zamotajte ostatak. Kada dođete do praznoga dijela alge, rub navlažite vodom i zalijepite za ostatak rolade. Ako sushi slučajno pukne, možete ga i "pokrpati" navlaženim komadićem alge.

    Oštrim nožem narežite sushi na kolutiće. Poslužite uz soja umak u kojem ste razmutili komadić wasabi paste (oko ½ cm).
  • Korisnikov avatar
    Ella
    Amater
    Amater
    Postovi: 400
    Pridružio se: pre 11 godine
    Horoskop: Aries
    Kontakt:

    recepti iz knjige: ''ZDRAVI I VITKI''

    od Ella » pre 11 godine

    PUNJENE PEČURKE FRANČESKA

    - 12 velikih šeširića od pečuraka (stapke ostavite sa strane)
    - 1 mala glavica crnog luka, sitno seckanog
    - 1/2 šolje peršuna, sitno seckanog
    - 1/4 šolje paprike babure, sitno iseckane
    - 2 sk (supene kašike) putera
    - 1 kk (kafena kašikica) limunovog soka
    - 1/2 šolje sitnih prezli od integralnog hleba
    - 1/4 kk origana
    - 1/4 kk bosiljka
    - 1/4 kk korijandera


    Pečurke operite i osušite. Stepke sitno iseckajte. Zagrejte 1 sk putera u tiganju srednje veličine. Dodajte crni luk, peršun, papriku baburu i pržite dok ne omekšaju. Zatim dodajte limunov sok, prezle i začinsko bilje. Dobro izmešajte. Napunite tom masom šeširiće pečuraka. Stavite na svaku po malo od preostalog putera. Pecite u podmazanoj činiji od vatrostalnog stakla 20 min/200 step.C.


    TOMBURGERI

    - 1 kajzerica (zemička) od integralnog brašna
    - 1 velika kriška paradajza debela 2.5 cm
    - 1/2-1 šolja zelene salate, iseckane
    - 1-2 sk majoneza ili 2 kk putera
    - 2 kriške krastavčića iz turšije
    - 1 kriška crnog luka ili 2 sk pečenog luka
    - pikantan začin po želji


    Zemičku možete upotrebiti svežu ili lagano tostiranu. Namažite majonez ili puter. Stavite paradajz, a na njega zelenu salatu i pospite pikantnim začinom, ako želite. za malo ''žešći'' burger ubacite krastavčić i/ili luk.
  • Korisnikov avatar
    andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 11 godine
    Lokacija: Novi Sad

    od andjela » pre 11 godine

    zdrav kolac
    posto ja sve odokativno merim molim vas u napred da se ne ljutite!
    saka sitno seckanih oraha ili mlevenog
    oko 1/2kg razenog brasna
    saka suvog grozdja
    1 prasak za pecivo (umesto toka moze malo suvog kvasca)
    3 vanil secera
    saka zutog secera
    malo ulja
    kisala voda da bude gusto
    rendana kora limuna
    3 stangle stangle crne cokolade
    sve se sipa u "djuvec" ali ja sipam u modlice
    pece se na umerenoj temperaturi
    p.s. znam da ne izgleda kao neki profi recept ali je zdravo a nadasve ukusno[/b]
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
  • Korisnikov avatar
    buckasta bubica
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 29
    Pridružio se: pre 11 godine

    od buckasta bubica » pre 10 godine

    Ovo ja spremam kad sam na ovoj mojoj dijeti i jako je ukusno.

    Potrebni sastojci:

    3 vece veze zelja

    1 glavica crnog luka
    3 ceneta belog luka
    veza persuna
    1 sargarepa
    1 kocka za supu
    1 kasicica aleve parike,
    malo bibera
    300 g mlevenog juneceg mesa
    3 kasike pirinca
    2 sveza ili zamrznuta paradajza ili sok od istog

    1. Luk, sargarepu, paradajz sitno iseckati i na malo vode lagano udinstati sa zacinima,
    dodati meso, pirinac i naliti jos vode da se sve to lepo sjedini.

    2. U neku vatrostalnu ciniju ili pleh poredjati 1,5 vezu zelja ( predhodno doooobro opranog), bez imalo ulja,
    pa sunuti ono izdinstano preko i ostatak zelja rasporediti po povrsini.

    3. 1 kocku supe rastvoriti u 3 dcl vode i preliti preko ovoga i staviti u rernu da se ukrcka!

    Ko voli, moze da doda preko ovoga i kiselo meleko. Ja sipam i soja sos.

    Ne sabrah mu kalorije, al mi se cini da je sasvim niskokaloricno, jer nema ni gramka ulja.
    Pogotovo sto ovu kolicinu jedem dva dana!
    Bez leba Veom tuzan - placljiv
  • Korisnikov avatar
    uporna
    Amater
    Amater
    Postovi: 212
    Pridružio se: pre 11 godine
    Lokacija: Nikozija, Kipar

    od uporna » pre 10 godine

    Pa sad ne znam koliko su zdravi ovi recepti,ali su UKUSNI verujte mi .....

    GRASAK NA KIPARSKI NACIN
    (jednostavno,brzo,i zdravije )

    Potrebno

    -moze meso(bilo koje)manji komadi,a moze i bez mesa naravno
    -luk
    -ulje
    -krompir
    -sangarepa
    -svez paradajz
    -grasak 1kg
    -so

    Ako pravite sa mesom,isprzite meso i luk na ulju,dok meso ne porumeni,(ako je bez mesa onda samo luk pa nastaviti sa receptom)dodati krompir iseckan na kockide,zatim sangarepu isecenu na kolutice.Dok se sve to tako przi dodati magi kockicu,a zatim "sos" od paradajza,(sveze izrendan paradajz veci).Sve to prziti zajedno,a zatim dodati grasak(svez ili zamrznut),dodati vode da prekrije sve to i to zatvoriti(najbolje kuvati u expres serpi ,brze je.
    Kada bude gotovo,dodati so po ukusu i jos malo krckati otvoreno ,bez poklopca

    PRIJATNO

    Ako pravite bez mesa przenog,mozete sluziti i sa strane sa grilovanim mesom.Moj muz recimo voli cudniju kombinaciju da jede sa dzigericom (naravno ne nasom,vec na kiparski nacin,"ALA MAMA") pa evo recepta i za nju....lako ,jednostavno

    DZIGERICA NA KIPARSKI NACIN(ala mama)

    Dzigericu(moze pileca mada je ovde bas ne koriste)iseckati na komade,kockice i prziti na vrelom ulju(maslinovo+malo suncokretovog)To neka se przi poklopljeno,kasnije dodati vode malo,zatim ubaciti luk isecen na komadice ili na kriskice,poklopiti ponovo,dodati so na kraju,izmesati i prziti jos malo.
    zaista bude ukusno,od luka i dzigerice se napravi saft koji je jako jako ukusan.
    vredi probati naravno

    PRIJATNO
  • debelica
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 15
    Pridružio se: pre 10 godine

    od debelica » pre 10 godine

    zdrav posni sendvic

    potrebno:
    manja zelena salata
    komadici tunjevine
    crna integralna kifla
    ren
    senf

    priprema:
    iseckati sitno zelenu salatu i zaciniti je solju i sircetom, pomesati sa komadicima tunjevine (prethodno procediti ulje)

    kiflu raseci po duzini, jedni polovinu namazati tankim slojem rena, a drugu tankim slojem senfa, i filovati nadevom od zelene salate i tunjevine.

    preukusno, zdravo, lagano
  • Korisnikov avatar
    tanjusa
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 9
    Pridružio se: pre 10 godine
    Lokacija: Banja Luka

    od tanjusa » pre 10 godine

    Imam recept za predivu salatu, niskokaloričnu ali nije fora ako se ne zamota u tortilju.

    Ako nekog zanima salate se pravi ovako. Na trotilju staviš desetak grama mozzarele ili nekog drugog manje mansog sira (ali količina je mala, pa nije previše bitno) i staviš je u rernu da je podgriješ. Dok se tortilja grije sir se rastopi i razlije, pa "namaže" i malo ovlaži tortilju.
    posebno nasjeckaš zelenu salatu, paradajz, krastvace, papriku, i 2-3 kolita crvenog luka. Malo posološ i začiniš biljnim začinima koje voliš (ja stavim bosiljak). Svo to povrće umotaš u prethodno zagrijenu tortilju. Služiš sa 50g light jogurta u koji takodje dodaš začine koje voliš. Količinski je veliko, kalorijski zanemarivo sve osim tortilje, vrlo je zasitno.
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 10 godine
    Lokacija: Novi Beograd

    od lasata » pre 10 godine

    Kuvano povrce u sosu od tofua sa susamom

    Obariti u slanoj vodi 200gr brokule, 200gr karfiola i 200gr sargarepe
    U blenderu izmesati 200gr tofua, malo lanenog, malo susamovog ulja
    Dodati malo balzamika, cen prognjecenog belog luka, 2 kasike prepecenog susama i 50gr vode.
    Ovim preliti kuvano povrce.
    *Semenke susama peci na suvom teflonskom tiganju uz stalno mesanje, dok ne pocnu da puckaju.
    Treba ih jesti zato sto sadrze puno kalcijuma, gvozdja, magnezijuma i cinka.

    Ovde uopste nema holesterola a ima dosta biljnih vlakana koja potpomazu varenje.
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 10 godine
    Lokacija: Novi Beograd

    od lasata » pre 10 godine

    Gulas sa tofuom

    Dva krompira skuvati u ljusci u slanoj vodi. Jedan sitno iseckani crni luk prodinstati na maaaaaloooo ulja pa dodati kasicicu aleve paprike.
    Promesati i dodati malkice belog vina. Dodati kim, majoran, so i biber. Krompir oljustiti, iseci na kockice pa dodati u dinstani luk.
    200gr dimljenog tofua iseci na kockice pa dodati u gulsa i jos malo kuvati.

    Eto, prste da polize covek.
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 10 godine
    Lokacija: Novi Beograd

    od lasata » pre 10 godine

    Brokula sa belim lukom

    400gr brokule ocistiti, oprati i iskidati na manje cvetice. Blansirati je u slanoj vodi u koju je dodata kasicica maslinovog ulja. Ocediti je.
    U teflon tiganju zagrejati kasicicu ulja pa dodati brokulu i kratko je proprziti. U 1dl vode dodati malo djumbira u prahu pa time preliti brokulu.
    Sve kratko prokuvati i dodati 3 cesnja iseckanog belog luka. Ukupna kolicina ima 214kcal
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 10 godine
    Lokacija: Novi Beograd

    od lasata » pre 10 godine

    Zobene pahuljice sa jabukama

    50 gr zobenih pahuljica skuvati u 3.5dl mleka. Dodati jednu vecu ili dve manje jabuke isecene na krupnije kriske pa kuvati uz mesanje 5-10 minuta.
    Sipati u cinijice pa posuti lomljenim lesnikom. Cela kolicina ima 304kcal
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 10 godine
    Lokacija: Novi Beograd

    od lasata » pre 10 godine

    Zitarice sa vocem

    Skuvati 50gr pirinca i 150gr zita (3:1) 45 minuta. U serpicu narendati dve jabuke, dodati 50gr suvog grozdja pa kuvati 10 minuta.
    Dodati zitarice. Sve staviti u ciniju i posuti lomljenim bademom. Po zelji zasladiti kasicicom jecmenog slada (Maltex).
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 10 godine
    Lokacija: Novi Beograd

    od lasata » pre 10 godine

    Sutlijas

    Skuvati solju integralnog pirinca u 4 solje sojinog mleka. Dodati kasicicu zutog secera kad provri mleko. Kuvati dok pirinac ne omeksa i dok se sve zgusne.
    Sipati u cinijice i ostaviti da se ohladi.
    - solja kuvanog pirinca 250gr - 290kcal
    - 4 solje sojinog mleka 1l - 464kcal
    - kasicica zutog secera - 23kcal
    Ukupno: 777kcal (podeljeno na 3 dana - 259kcal dnevno)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

diploma-home.com

poliv.ua

www.cialis-viagra.com.ua