Recepti sa kcal vrednostima.
  • Korisnikov avatar
    melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 11 godine
    Kontakt:

    od melisa » pre 11 godine

    PATILIDŽAN SA SIROM

    (4 porcije)

    (I porcija: 301kcal, 1264kj, belančevina 13g, UH 13g, masti 21g, holesterol 98mg, Na 272mg)


    Sastojci:
    1veći patlidzan (450gr)
    1 jaje
    2 SK vode,
    50gr brašna,
    1/2 KK origana,
    4 SK ulja,
    100gr mozzarele
    50 gr rendanog parmezana
    1/4l gotovog paradajz sosa

    Patlidžan oprati, očistiti i iseći nakolutove debljine 1cm. U supenom tanjiru umutiti jaje sa vodom. Na plitkom tabjiru pomešati brasno i origano.
    U većem tiganju zagrejati 2 SK ulja na umerenoj vatri. Kolutove patlidzana prvo umočiti u jaje, zatim uvaljati u brašno i staviti u tiganj tako da svaki ima dovoljno mesta. Peći sa svake strane po 3 min, dok ne porumene. Izvaditi i staviti na salvete da se ocede. Sipati ostatak ulja u tiganj i na isti način ispeći ostatak patlidžana. Mozzarelu iseći.
    Obrisati tiganj od ulja i u njega poslagati patlidžan, posuti parmezanom. Preko toga stavti mozzarelu i paradajz sos. Poklopiti tiganj i sve to dinstati 5-7min na slaboj vatri dok se sir ne istopi.


    JOGURTNI SLADOLED OD MALINA, CVEKLE I BRUSNICA
    (4 porcije)

    (I porcija 90kcal , 4gr proteinea, 18g UH, 1g masti, 1g zasićenih masti, 5mg holesterola, 2g biljnih vlakana, 75mg Na)

    Sastojci:
    2 kuvane cvekle (130gr), ohlađene i grubo isečene
    60gr zamrznutih ili svežih malina
    šolja soka od brusnica, ohlađenog
    šolja niskomasnog jogurta
    ohlađene maline za ukras (po želji)

    Priprema:

    U blenderu pasirajte cveklu, malinu i sok od brusnica dok sve ne postane glatko.

    Sipajte pire kroz cediljku u veliki bokal i u to umutite većinu jogurta.

    Sipajte u 4 čaše i prekrijte preostalim jogurtom. Ukrasite malinama.

    PEČURKE PUNJENE POVRĆEM

    (4 porcije)

    (I porcija 90kcal, 6gr proteina, 9gr UH, 5gr masti, 1gr zasićenih masti, 5mg holesterola, 2gr biljnih vlakana, 120mg Na)

    Sastojci:

    24 velike ili 12 veoma velikih pečuraka bez stabljika,
    2 kašičice biljnog ulja,
    iseckana glavica crnog luka,
    3 čena iseckanog belog luka,
    šararepa sitno iseckana,
    crvena babura sitno iseckana,
    1/2 šolje pileće čorbe,
    1/2 kašičiće sušenog origana,
    3 supene kašike rendanog parmezana,
    2 supene kašike seckanog peršuna.

    Priprema:

    Zagrejte rernu na 200 stepeni. U srednjem loncu ključale vode kuvajte šešire pečuraka 2 minuta dok se ne blanširaju. Ocedite na papirnim salvetama.
    U velikom tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte crni i beli luk, i propržite 5 minauta. Dodajte šargarepu i papriku i dinstajte 4 min. Dodajte čorbu i origano i kuvajte 4 minuta ili dok povrće ne smekša. Skinite sa vatre i umešajte peršun i parmezan.
    Kašikom prebacite smesu u šešire i stavite ih na pleh za pečenje.
    Pecite 10 minuta.



    OMLET "UGLAVNOM OD BELANACA" I SPANAĆA SA SOSOM OD PEČURAKA I PARADAJZA
    (2 porcije)

    (I porcija: 205kcal, 17g proteina, 22g UH, 7g masti, 2g zasićenih masti, 108mg holesterola, 6g biljnih vlakana, 1,144mg Na)
    Sastojci:

    1 ½ kašičica maslinovog ulja,
    140g pečuraka, narezanih na ploške (oko ¾ šolje),
    230g pikantnog umaka od paradajza,
    4 velika belanca,
    veliko jaje,
    ¼ kašičice crnog bibera,
    manja glavica crnog luka, iseckana,
    140g (½ šolje) kuvanog, seckanog spanaća,
    ¼ kašičice soli,
    2 kašičice narendanog parmezana.

    Priprema:

    U malom teflonskom tiganju na umerenoj temperaturi, zagrejte pola kašičice ulja. Dodajte pečurke. Pržite dok ne omekašaju (4 minuta) i promešajte jednom. Dodajte umak od paradajza. Ostavite da se krčka dok se ne zgusne (oko 5 minuta). Sklonite sa vatre. Prekrijte.
    U maloj činiji, lupajte belanca, jaje i biber, dok se ne ujednače.
    U velikom teflonskom tiganju na srednjoj temperaturi, zagrejte preostalo ulje. Dodajte crni luk. Propržite dok ne omekša (4 minuta). Umešajte spanać i so. Pržite dok se ne zagreje potpuno. Umešajte polovinu mešavine spanaća u jaja. Sačuvajte preostalu mešavinu spanaća.
    Podmažite isti tiganj sa malo ulja. Zagrejte ga na srednjoj temperaturi. Dodajte mešavinu spanaća i jaja u tiganj i ravnomerno je rasporedite. Pržite bez mešanja, dok jaja ne počnu da se malo stvrdnjavaju oko ruba tiganja, oko 1 minut. Tankom lopaticom pređite uz rub tiganja, podižući jaja tako daneprženi deo pređe ispod prženog. Ponavljajte ovo dok centar omleta ne bude još uvek vlažan, ali ne tečan (3 minuta).
    Rasporedite preostalu mešavinu spanaća preko polovine omleta. Pospite sirom. Presavijte omlet kako biste pokrili nadev. Smanjite vatru. Poklopite dok jaja ne budu gotova, ali još uvek mekana (3 – 4 minute). Prebacite omlet na poslužavnik. Prelite ga sosom od pečuraka.



    OMLET SA BROKOLIJEM, PARADAJZOM I ŠVAJCARSKIM SIROM
    (2 porcije)

    (I pocija: 225kcal, 22g proteina, 8g UH, 11g masti, 4g zasićenih masti, 329mg holesterola, 3g biljnih vlakana, 365mg Na)

    Sastojci:
    3 velika jajeta,
    veliko belance,
    kašičica mleka,
    1/3 kašičice soli,
    šolja kuvanog seckanog brokolija,
    veliki paradajz bez semenki, isečen na ploške,
    ½ šolje rendanog niskomasnog švajcarskog sira.

    Priprema:

    Premažite teflonski tiganj prečnika 25cm sa malo ulja. Zagrejte na srednjoj temperaturi. Lupajte jaja, belance, mleko i so u srednjoj činiji dok se ne pomešaju. Umešajte brokoli. Ulijte mešavinu u tiganj i rasporedite ravnomerno. Pržite bez mešanja, dok jaja ne počnu da se malo stvrdnjavaju oko ruba tiganja, oko 1 minut. Tankom lopaticom pređite uz rub tiganja, podižući jaja tako daneprženi deo pređe ispod prženog. Ponavljajte ovo dok centar omleta ne bude još uvek vlažan, ali ne tečan (3 minuta).
    Rasporedite ploške paradajza preko polovine omleta. Prekrijte sirom. Presavijte omlet kako biste prekrili nadev. Smanjite vatru. Poklopite dok jaja ne budu gotova, ali još uvek mekana (3 – 4 minuta). Prebacite omlet na poslužavnik.


    SPANAĆ KUVAN NA PARI SA SUSAMOM
    (4 porcije)

    (I porcija 38kcal, 3g proteina, 4g UH, 2g masti, 0g zasićenih masti, 0mg holesterola, 3g biljnih vlakana, 643mg Na)

    Sastojci:
    450g spanaća, očišćenog od stabljika,
    1/3 kašičice tucane aleve paprike,
    ½ kašičice tamnog ulja od susama,
    kašičica soli,
    kašičica sveže isceđenog limunovog soka,
    supena kašika pečenog susama.

    Priprema:

    U srednjoj posudi kuvajte na pari spanać začinjen paprikom 3 – 5 minuta. Sipajte u posudu za služenje. Dodajte ulje od susama, so i limunov sok. Promešajte. Pospite susamom i odmah služite.


    Izvor: kuvari "Povrćem do zdravlja" i "Brzo i ukusno"
    Poslednja izmena od melisa u 02 Dec 2007, 12:53, izmenjeno 2 puta ukupno.
    Slika
  • Korisnikov avatar
    melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 11 godine
    Kontakt:

    od melisa » pre 11 godine

    MILENIJUM SALATA
    (6 porcije)

    (I porcija 331kcal, 18g proteina, 12g UH, 25g masti, 7g zasićenih masti, 45mg holesterola, 2gr biljnih vlakana,587mg Na)


    Sastojci:
    6 pilećih fileta ili 2 pileća bela mesa bez kostiju i kožice,
    3 šolje dugolisne ili neke druge vrste zelene salate, tamnijih listova,
    3 šolje listova mladog spanaća,
    170g dimljene šunke, tanko isečene na trake,
    pečena žuta babura, očišćena od semena i isečena po dužini na tanke trake,
    pečena narandžasta babura, očišćena od semena i isečena po dužini na tanke trake,
    18 sitnih paradajza, prepolovljenih,
    90g kozijeg sira,
    ½ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja,
    ¾ šolje balzamiko sirćeta,
    kašičica senfa,
    čen belog luka, izgnječen,
    ½ kašičice sušenog estragona, mrvljenog,
    ¾ kašičice soli.

    Priprema:

    U šerpi srednje veličine, u vodi sa malo soli, krčkajte piletinu 10 minuta, dok se dobro ne skuva. Zatim dobro ocedite.
    Kod posluživanja, rasporedite listove zelene salate jednako na sve tanjire. U sredinu tanjira preko salate stavite pola šolje spanaća. Piletinu isecite tanko na trake. Rasporedite piletinu, šunku, babure, paradajz i sir na svaki tanjir.
    U omanjoj činiji umutite ulje, sirće, senf, beli luk, estragon i so da biste napravili preliv. Služite uz salatu.


    SUPA OD ŠARGAREPE SA MIROĐIJOM
    (4 porcije)

    (I porcija: 135kcal, 6g proteina, 20g UH, 4g masti, 0g zasićenih masti, 1mg holesterola, 5g biljnih vlakana, 773mg Na)
    Sastojci:

    supena kašika biljnog ulja,
    glavica crnog luka, grubo isečena,
    češanj belog luka, sitno iseckanog,
    2 konzerve od 400 g nemasne pileće čorbe sa smanjenom količinom Na,
    560g šargarepe, oljuštene, grubo isečene,
    ½ kašičice sušenog imijana, mrvljenog,
    ¼ klašičice soli,
    ¼ kašičice belog bibera,
    ¼ (250ml) običnog niskomasnog jogurta,
    supena kašika fino iseckane mirođije.

    Priprema:

    U srednjem loncu zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte crni i beli luk. Propržite dok ne omekša (5 minuta). Dodajte čorbu, šargarepu i timijan. Ostavite da se krčka, nepoklopljeno, dok povrće znatno ne omekša (10 minuta).
    U turama pasirajte supu u blenderu. Dodajte so i biber. Da biste služili vruću, kutlačom je ulijte u činije i ukrasite svaku činiju jogurtom i mirođijom. Hladnu, ukrasite pre služenja.


    PROPRŽENA GOVEDINA SA BROKOLIJEM, GRAŠKOM ŠEĆERCEM, PAPRIKAMA I ŠITAKE PEČURKAMA
    (4 porcije)

    (I porcija: 301kcal, 30g proteina, 21g UH, 12g masti, 2g zasićenih masti, 66mg holesterola, 4g biljnog vlakna, 838mg Na)
    Sastojci:

    3 supene kašike soja sosa,
    2 kašičice tamnosmeđeg šećera,
    450g goveđeg odreska, isečenog poprečno, na trake debljine 3 mm,
    mala glavica brokolija, isečena na cvetove dužine 10cm (otprilike 2 pune šolje),
    2 supene kašike biljnog ulja,
    2 šolje iseckanih kapica šitake pečuraka,
    crvena babura, bez semena, tanko isečena,
    šolja graška šećerca,
    4 mlada crna luka, isečena dijagonalno na parčad dužine 6 mm,
    supena kašika gnječenog velog luka,
    supena kašika sitno iseckanog, oljuštenog svežeg đumbira,
    prstohvat aleve paprike,
    1/3 šolje poluslane, nemasne pileće čorbe (bujon),
    supena kašika balzamiko sirćeta,
    2 kašičice kukuruznog skroba.

    Priprema:

    U srednjoj činiji pomešajte supenu kašiku soja sosa i smeđi šećer. Dodajte govedinu. Protresite činiju da semeso natopi. Ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi 20 minuta.
    Barite brokoli dok ne omekša, 3 – 4 minuta. Ohladite pod mlazom hladne vode. Ocedite.
    U velikom teflonskom tiganju (ili kineskom tiganju vok) zagrejte ulje, na jakoj vatri. Dodajte meso. Pržite na jakoj vatri dok ne porumeni, oko 2 minuta. Prebacite ga iz tiganja kašikom za ceđenje u tanjir sa strane.
    Dodajte pečurke, baburu, grašak šećerac, mladi luk, beli luk, đumbir i alevu papriku u tiganj. Pržite na jakoj vatri dok grašak ne postane hrskav (3 – 4 minuta).
    U malu činiju sipajte čorbu, preostale 2 kašike soja sosa, sirće i kukuruzni skrob i mešajte dok se ne ujednači. Sipajte u tiganj. Sačekajte da proključa (smesa će biti veoma gusta). Dodajte brokoli. Neka se krčka još 2 minuta.
    Ocedite govedinu od ulja. Ubacite je u tiganj. Propržite na jakoj vatri oko pola minuta.

    TESTENINA SA NEDEVOM OD PRESNOG POVRĆA

    (4 porcije)

    (I porcija: 303 kcal, 10g proteina, 47g UH, 9g masti, 2g zasićenih masti, 2mg holesterola, 5g biljnih vlakana, 772mg Na)

    Sastojci:

    225g spiralne kratke testenine,
    tikvica srednje veličine iseckana na kockice od 6mm,
    žuta babura srednje veličine, očišćena od semenki i iseckana na kockice 5mm,
    2 velika paradajza, iseckana na kockice oko 6mm,
    2 supene kašike maslinovog ulja,
    ¼ šolje iseckanog svežeg bosiljka,
    ¾ kašičice soli,
    ½ kašičice crnog bibera,
    2 supene kašike rendanog parmezana.

    Priprema:

    Testeninu kuvajte u velikoj posudi sa blago posoljenom kipućom vodom dok ne omekša, prema upustvu sa pakovanja.
    U međuvremenu, u velikoj posudi za serviranje pomešajte tikvice, baburu, paradajz, ulje, bosiljak, so, biber i sir.
    Ocedite testeninu i dodajte povržu, blago promešajte i služite.

    Izvor: kuvari "Povrćem do zdravlja"
    Slika
  • Korisnikov avatar
    melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 11 godine
    Kontakt:

    od melisa » pre 11 godine

    OVAL OD POVRĆA NA PARI SA UMOKCEM OD KIKIRIKIJA(8 porcija)

    (I porcija: 136kcal, 5g proteina, 19g UH, 6g masti, 1g zasićenih masti, 0mg holesterola, 5g biljnih vlakana, 305mg Na)

    Sastojci:

    1/3 šolje vode,
    1/3 šolje kremastog butera od kikirikija,
    češanj belog luka, iseckan,
    2 kašičice rendanog svežeg đumbira,
    2 srednja mlada luka, isečena,
    2 supene kašike žutog šećera,
    2 supene kašike sosa od soje,
    1/3 kašičice ljute aleve paprike,
    supena kašika sveže isceđenog limunovog soka,
    6 velikih šargarepa, oljuštenih, presečenih po dužini, izrezanih na štapiće 7 x 0.5cm ili 16 mini šargarepa oguljenih,
    2 velike crvene ili žute babure, prepolovljene, bez semena, isečene na ploške debljine 5 – 6 mm,
    270g graška šećerca, oljuštenog ili 270g boranije, očišćene,
    8 rotkvica, isečenih na tanke ploške.

    Priprema:

    Za umokac od kikirikija: u malom tiganju, pustite vodu da proključa. Umešajte buter od kikirikija, beli luk, đumbir, mladi luk, šećer, sos od soje i ljutu alevu papriku. Krčkajte 2 minuta. Sklonite sa vatre. Umešajte sok od limuna. Ostavite sa strane da se malo ohladi ili hladite u frižideru dok ne bude spremno za služenje.
    U velikom tiganju sa korpom za kuvanje na pari, dovedite vodu do ključanja. Napunite sudoperu ledenom vodom. Kuvajte babure na pari 1 minut, izvadite i uronite u ledenu vodu da se ohlade. Kuvajte grašak šećerac ili boraniju na pari 2 minuta, izvadite i uronite u hladnu vodu da se hlade. Ocedite povrće i obrišite paprinim salvetama.
    Na poslužavniku složite šargarepe, babure, grašak šećerac ili boraniju sa umokcem od kikirikija u maloj činiji na sredini. Dodajte rotkvice za ukras.


    KREMASTI UMAK OD SPANAĆA
    (4 porcije)

    (I porcija:106kcal, 4g proteina, 7g UH, 8g masti, 2g zasićenih masti, 9mg holesterola, 2g biljnih vlakana, 273mg Na)
    Sastojci:

    280g smrznutog spanaća, otopljenog i isceđenog,
    šolja običnog niskomasnog jogurta,
    ½ šolje niskomasnog majoneza,
    2 kašičice sušene mirođije,
    ½ kašičice celerovog semena,
    1/3 kašičice soli,
    češanj belog luka, mrvljen.

    Priprema:

    U multipraktiku mutite spanać, jogurt, majonez, mirođiju, celerovo seme, so i beli luk dok sve ne postane glatko i kremasto. Hladite u frižideru sat vremena pre posluživanja.


    PRŽENI SENDVIČI OD PLAVOG PATLIDŽANA I PARADAJZA
    (6 porcija)

    (I porcija: 133kcal, 6g proteina, 6g UH, 10g masti, 4g zasićenih masti, 47mg holesterola, 1g biljnih vlakana, 213mg Na)

    Sastojci:

    60g kozijeg sira, mrvljenog,
    supena kašika seckanog svežeg vlašca ili sitno iseckan vrh mladog luka,
    ¼ šolje suve prezle,
    2 supene kašike rendanog parmezana,
    ½ kašičice suvog bosiljka, mrvljenog,
    veliko jaje,
    veliko belance,
    ¼ kašičice soli,
    12 ploški paradajza, osušenih,
    2 supene kašike maslinovog ulja.

    Priprema:

    U maloj činiji smešajte koziji sir i vlašac. U plehu za pite pomešajte prezlu, sir i bosiljak. U drugom plehu za pite ulupajte belance, jaje i so.
    Namežite oko 2 kašičice mešavine kozjeg sira ivlašca na plošku patlidžana. Na vrh stavite plošku paradajza i drugu plošku patlidžana. Ponovite isto sa još 5 sendviča.
    Umočite svaki sendvič u jaje, a zatim u mešavinu prezle kako biste pokrili obe strane. Stavite na masni papir.
    U velikom tefolnskom tiganju zagrejte oko 1 ½ kašičice ulja na srednje niskoj temperaturi. Dodajte sendviče u jednom sloju i radite u turama ako je potrebno. Pržite dok ne postanu hrskavi i zlatno žute boje., 10 – 12 minuta, i prevrnite ih na pola prženja. Dodajte još ulja po potrebi ako ispari. Služite toplo.


    PITA SA PALENTOM, TUNJEVINOM I MASLINAMA
    (4 porcije)

    (I porcija: 440kcal, 25g proteina, 61g UH, 9g masti, 4g zasićenih masti, 35mg holesterola, 7g biljnih vlakana, 360mg Na)
    Sastojci:

    340g instant palente,
    supena kašika sečenog svežeg timijana,
    3 supene kašike sečenog peršuna,
    supena kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja,
    konzerva (400g) paradajza, seckanog,
    pečena žuta babura, prepolovljena, bez semena isečena na ploške,
    konzerva (185g) tunjevine, oceđene i usitnjene,
    pakovanje (220g) sira rikote,
    12 crnih maslina, bez koštice, prepolovljenih,
    1 – 2 kašičice svežih listova timijana, za ukras.

    Priprema:

    Zagrejte gornji grejač rerne. Podmažite tepsiju za picu prečnika 30 cm sa malo ulja. Skuvajte palentu. Sklonite sa vatre i umešajte timijan, peršun i biber po ukusu. Kašikom nanesite palentu na tepsiju za picu i napravite gladak krug sa podignutim rubovima. Premažite rubove maslinovim uljem. Pustite da proključa.
    Stavite paradajz u tiganj zajedno sa sokom. Ostavite da se krčka na srednjoj temperaturi 6 – 8 minuta., uz povremeno mešanje, dok tečnost ne ispari.
    Namažite umak od paradajza na podlogu od palente i na vrh stavite trake paprike, tunjevinu, rikotu i msline. Pecite 10 minuta pod gornjim grejačem, 15 cm od izvora toplote ili dok ne nabubri i poprimi zlatnu boju. Ukrasite listovima timijana i poslužite.


    ITALIJANSKA PITA SA SPANAĆEM
    (6 porcija)

    (I porcija: 174kcal, 11g proteina, 13g UH, 9g masti, 4g zasićenih masti, 117mg holesterola, 2g biljnih vlakana, 524mg Na)

    Sastojci:

    Supena kašika maslinovog ulja,
    2 srednja praziluka, samo beli deo, presečena na pola, isečena na tanke ploške i isprana,
    kutija (280g) seckanog spanaća, otopljenog i isceđenog,
    šolja kuvanog dugozrnastog belog pirinča,
    3 velika jajeta,
    šolja rendanog parmezana,
    ½ kašičice suvog mažurana, mrvljenog,
    ½ kašičice soli,
    ¼ kašičice crnog bibera.

    Priprema:

    U srednjem teflonskom tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte praziluk. Prporžite dok ne omekša, oko 8 minuta. Ostavite po strani.
    Zagrejte rernu na 190 ºC . uzmite vatrostalni oval prečnika 22 cm i podmažite ga sa malo ulja.
    U osrednjoj činiji smešajte praziluk, spanać, pirinač, jaja, ¾ šolje parmezana, mažuran, so i biber. Kašikom prebacite u pripremljeni oval i poravnajte vrh. Pospite preostalim parmezanom.
    Pecite dok se ne stvrdne i ne poprimi blago rumenu boju, oko 30 minuta. Služite toplo ili na sobnoj temperaturi, isečeno na kriške.


    PREDJELO OD SIRA I SPANAĆA SA CRVENIM BABURAMA I PRAZILUKOM
    (12 porcija)

    (I porcija: 102kcal, 7g proteina, 7g UH, 6g msti, 2g zasićenih masti, 97mg holesterola, 2g biljnih vlakana, 361mg Na)

    Sastojci:

    Supena kašika maslinovog ulja,
    2 praziluka, isečena na komadiće do 1,5 cm i isprana,
    2 češnja belog luka, mlevena,
    560g spanaća, bez stabljika,
    šolja neobranog mleka,
    2 srednje crvene babure, bez semena i isečene na komadiće od 5 – 6 mm,
    1 ½ kašičice soli,
    kašičica karija u prahu,
    ¾ kašičice crnog bibera,
    šolja rendanog delimično obranog sira mocarele,
    5 velikih jaja.

    Priprema:

    Zagrejte rernu na 180 ºC. Uzmite pleh za hleb dimanzija 22 x 12cm i premažite ga sa malo ulja. Obložite dno pleha masnim papirom. Podmažite papir.
    U velikom teflonskom tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte praziluk i beli luk. Propržite dok ne omekša, 7 minuta. Prebacite u veliku činiju.
    Isperite spanać i ostavite nešto vode na listovima. Stavite u isti tiganj na srednje nisku temperaturu. Poklopite. Kuvajte dok spanač ne omekša, 2 minuta. Dodajte u činiju sa prazilukom.
    Stavite mešavinu praziluka i spanaća u multipraktik sa ¼ šolje mleka. Miksujte dok ne postane glatko. Vratite mešavinju u činiju. Dodajte babure, so, kari, crni biber i sir.
    U maloj činiji lagano ulupajte jaja sa preostale ¾ šolje mleka. Umutite u mešavinu spanaća. Izlijte u pripremljeni pleh za hleb. Stavite pleh za hleb u veći pleh za pečenje. Napunite veći sud do polovine sa vodom.
    Pecite sat vremena. Izvadite pleh za hleb iz tečnosti. Ostavite da se sasvim ohladi. Držite u frižideru dok ne bude spremno za služenje.
    Pri služenju izvadite veknu iz kalupa, stavite je na poslužavnik i sklonite masni papir.

    KREM SUPA OD ZELENOG POVRĆA
    (8 porcija)

    (I porcija: 124kcal, 5g proteina, 20g UH, 4g masti, 2g zasićenih masti, 7mg holesterola, 5g biljnih vlakana, 459mg Na)
    Sastojci:

    2 kašičice maslinovog ulja,
    2 praziluka, samosvetlozeleni i beli delovi, isprani i sitno iseckani,
    srednja glavica crnog luka, grubo isečena,
    2 češnja belog luka, sitno seckanog,
    mala vezica kupusa lisičara, sa peteljkom i grubo isečenog,
    mala vezica blitve, sa peteljkom i grubo isečena,
    2 srednja paradajza neoljuštena, grubo isečena,
    šargarepa, oljuštena i grubo isečena,2 konzerve (400g svaka) nemasne pileće čorbe sa smanjenim sadržajem natrijuma,
    kašičica soli,
    ½ šolje nepunomasne pavlake.

    Priprema:

    U velikom loncu zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte praziluk i crni luk. Propržite dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte beli luk, propržite 2 minuta. Dodajte kupus lisičar, blitvu, krompir i šargarepu. Umešajte čorbu, 4 šolje vode i so. Ostavite da se krčka 50 minuta, delimično poklopljeno.
    U blenderu ili multipraktiku ispasirajte supu u malim turama i vratite u lonac. Umešajte pavlaku. Zagrejte da bude toplo.


    ĆURETINA, SPANAĆ I PIRINAČ U ČORBI OD PEČENOG BELOG LUKA
    (4 porcije)

    (I porcija: 197kcal, 19g proteina, 24g UH, 4g masti, 1g zasićenih masti, 30mg holesterola, 3g biljnih vlakana, 208mg Na)
    Sastojci:

    2 cele glavice belog luka srednje veličine, neoljuštene,
    2 supene kašike paradajza iz tube,
    2 konzerve (400g svaka) pilieće ili ćureće nemasne čorbe sa smanjenim sadržajem natrijuma,
    šolja kuvanih kockica ćuretine,
    šolja kuvanog dugozrnastog belog pirinča,
    340g spanaća, sa stabljikom, grubo isečenog,
    ¼ kašičice crnog bibera,
    ¼ kašičice listića ljute paprike, ili po ukusu supena kašika sveže isceđenog soka od limuna.

    Priprema:

    Zagrejte rernu na 200 ºC.
    Odsecite gornju trećinu glavica belog luka. Umotajte svaku glavicu u foliju. Pecite dok veoma ne omekša, oko 50 minuta. Ostavite da se ohladi. Skinite foliju. Istisnite kašu u malu činiju.
    U velikoj šerpi umešajte kašu od belog luka i paradajz. Dodajte čorbu. Kuvajte do tačke ključanja. Dodajte ćuretinu, pirinačč, spanać, biber, i listiće paprike. Ostavite da se krčka nepoklopljeno 8 minuta. Tek pred služenje umešajte limunov sok.

    SALATA OD PILETINE NA ROŠTILJU
    (4 porcije)

    (I porcija: 220kcal, 19g proteina, 17g UH, 9g masti, 2g zasićenih masti, 47mg holesterola, 3g biljnih vlakana, 512g Na)

    Sastojci:

    ¼ šolje soka od pomorandže,
    3 supene kašike sveže ceđenog limunovog soka,
    2 supene kašike maslinovog ulja,
    supena kašika belog vinskog sirćeta,
    ½ kašičice senfa,
    ¾ kašičice soli,
    1/3 kašičice crnog bibera,
    350g pilećeg belog mesa bez kostiju i kože,
    mango, oljušten, očišćen, isečena na tanke trouglove,
    paradajz, očišćen i isečena na tanke trouglove,
    ½ krastavca, očišćenog (od semena) i tanko isečenog, ½ šolje tanko sečenog crvenog luka,
    4 šolje mešanog salatnog zeleniša.

    Priprema:

    U omanjoj činiji umutite sok od pomorandže, limuna, ulje, sirće, senf, so i biber. Prebacite ¼ ovog preliva u drugu manju činiju. Dodajte pileće belo meso. Pokrijte i stavite u frižider na 30 – 60 minuta.
    Zagrejte roštilj ili pećnicu. Pecite piletinu dok ne porumeni sa jedne strane, oko 3 minuta. Zatim je prelijte marinadom iz posude u kojoj ste držali piletinu. Okrenite meso i pecite ga još 3 minuta. Prebacite ga na dasku za sečenje. Ostavite da odstoji 5 minuta. Isecite ga na tanke režnjeve.
    U većoj činiji pomešajte ostali preliv sa mangom, paradajzom, krastavcem ilukom. Dodajte grilovanu piletinu. Prasporedite preko zeleniša i služite.

    PILEĆI TERIJAKI RAŽNJIĆI SA POVRĆEM
    (4 porcije)

    (I porcija: 212kcal, 23g proteina, 10g UH, 9g masti, 2g zasićenih masti, 74mg holesterola, 1g biljnih vlakana,1450mg Na)

    Sastojci:

    450g pilećih karabataka bez kostiju i kožice, isečenih na parčad od 2.5cm,
    ½ šolje flaširanog terijaki sosa,
    tikvica srednje veličine, isečena na četvrtine po dužini, i iseckana poprečno na parčiće debljine oko 6.5mm,
    velika crvena babura, isečena na kvadratiće od oko 2.5cm,
    4 mlada crna luka, očišćena i isečena na kolutiće,
    8 celih vragolića (vodeni oraščić) iz konzerve, oceđenih i opranih.

    Priprema:

    U omanjoj činiji pomešajte piletinu sa ¼ šolje terijaki sosa. Poklopite i ostavite u frižider na pola sata.
    Pripremite roštilj ili pećnicu tako što ćete je zagrejati na neku srednju vrednost. Na metalne ražnjiće naizmenično nanižite piletinu, tikvice, crvenu papriku, mladi luk i vragolić. Premažite sa malo preostalog terijaki sosa.
    Ražnjiće postavite tako da se peku ili roštiljaju na desetak centimetara udaljenosti od izvora topolote, često ih okrećite i mažite sosom dok se piletina ne ispeče a povrće postane hrskavo (12 – 14 minuta).

    P. S. Ako nemate konzervirani terijaki sos:

    Terijaki sos:

    U manji, zagrejani tiganj sipa se oko 100 ml soja sosa i isto toliko vode. Tome se doda kašičica šećera i vrlo malo krompirovog skroba. Sve se dobro umeša i isprži još par minuta.

    PILEĆE GRUDI NA ŽARU SA PIKANTNIM PRELIVOM OD KUKURUZA I PAPRIKA
    (4 porcije)

    (I porcija: 375kcal, 40g proteina, 29g UH, 12g masti, 2g zasićenih masti, 95mg holesterola, 5g biljnih vlakana, 521mg Na)

    Sastojci:

    2 čena belog luka, sitno seckanog,
    2 kašičice ljute papričice (čili) u prahu,
    ¼ kašičice soli,
    3 supene kašike svežeg limunovog soka,
    2 supene kašike biljnog ulja,
    680g pilećeg belog mesa bez kostiju i kože, izlupanog u šnicle debljine oko 1cm,
    ¾ šolje nemasne pileće poluslane čorbe (bujon),
    1 1/3 šolje svežeg, konzerviranog (oceđenog) ili zamrznutog (otopljenog) kukuruza,
    šolje pečene crvene babure očišćene od semena, isečene na komadiće,
    1/3 šolje crnog pasulja iz konzerve, opranog,
    2 supene kašike krupnije seckanog crvenog luka,
    ljuta papričica, očišćena od semena i sitno iseckana,
    ¼ kašičice soli,
    3 supene kašike seckanog korijandera.

    Priprema:

    U činiji srednje veličine pomešajte beli luk, papričice u prahu, so, 2 supene kašike limunovog soka i ulje. Dodajte piletinu i prelijte marinadom. Ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi najviše 15 minuta.
    Zagrejte rernu ili roštilj.
    Piletinu postavite tako da se peče ili roštilja na oko 7.5cm od izvora toplote i pecite sve dok ne bude gotova (4 minuta sa svake strane).
    Preliv: Zagrejte čorbu u dubljoj posudi. Dodajte kukuruz, papriku, crni pasulj, luk, ljutu papričicu i so. Neka se malo prokrčka. Naposredno pre posluživanja dodajte korijander i ostatak limunovog soka i promešajte. Piletinu služite prelivenu ovim pikantnim prelivom.


    SALATA OD PROPRŽENE PILETINE U ITALIJANSKOM STILU
    (4 porcije)

    (I porcija: 209kcal, 24g proteina, 6g UH, 10g masti, 2g zasićenih masti, 63mg holesterola, 2g biljnih vlakana, 352mg Na)

    Sastojci:

    2 supene kašike maslinovog ulja,
    450g pilećeg belog mesa bez kostiju i kože, isečenog na trake debljine oko 13 mm,
    ½ kašičice soli,
    ¼ kašičice crnog bibera,
    1 ½ šolje seckanih crvenih, zelenih ili žutih babura, očišćenih od semena,
    1 ½ šolje seckanih tikvica (može se koristiti brokoli, zeleni pasulj i svako drugo povrće),
    2 čena sitno iseckanog ili gnječenog belog luka,
    šolja trešnjastog paradajza, raspolućenog,
    ½ kašičice sušenog origana u prahu,
    2 kašičice balzamiko sirćeta.

    Priprema:

    U dubokom teflonskom tiganju ili šerpi zagrejte ulje, na umerenoj vatri. Dodajte piletinu. Propržite u vrelom ulju dok se ne ispeče, oko 4 minuta. Posolite i pobiberite. Izvadite piletinu iz tiganja.
    U istom tiganju na vrelom ulju propržite papriku i tikvice oko 4 minuta, dok ne omekšaju. Posolite sa preostalom količinom soli. Dodajte beli luk. Propržite 30 sekundi. Dodajte paradajz i origano. Pržite 1 minut. Vratite piletinu u tiganj. Poprskajte sirćetom i propržite još malo.


    PILETINA NA MEDITERANSKI NAČIN(4 porcije)

    (I procija: 780kcal, 95g proteina, 42g UH, 24g masti, 5g zasićenih masti, 280mg holesterola, 13g biljnih vlakana, 1.090mg Na)

    Sastojci:

    2 supene kašike maslinovog ulja,
    1 celo pile (oko 1,5kg), isečeno na 8 delova, bez kožice,
    ¼ šolje brašna,
    lukovica (koren) komorača (oko 680g), očišćena i iseckana,
    4 čena belog luka, presečena,
    šolja pileće čorbe,
    2 supene kašike svežeg limunovog soka,
    ½ kašičice soli,
    po ¼ kašičice ruzmarina, majčine dušice i bibera,
    konzerva (oko 500g) belog pasulja, opranog,
    230g boranije, isečene na trake dužine 5cm.

    Priprema:

    Zagrejte rernu na 175 ºC.
    U plehu zagrejte ulje, na umerenoj vatri. Uvaljajte pile u brašno. Pecite na jakoj vatri dok ne dobije zlatnu koricu, 4 minuta sa svake strane. Prebacite na tanjir.
    Stavite komorač u tiganj, smanjite vatru i pržite, često mešajući, dok ne poprimi zlatnu boju, oko 7 minuta. Dodajte beli luk i pržite 1 minut. Dodajte čorbu, sok od limuna, so, ruzmarin, majčinu dušicu i biber. Kada proključa, dodajte piletinu i poklopite i stavite u pećnicu.
    Pecite dok se piletina ne ispeče, oko 35 minuta. Dodajte beli pasulj i boraniju i promešajte. Pecite još 5 minuta.

    Izvor: kuvar "Povrćem do zdravlja"
    Slika
  • Korisnikov avatar
    melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 11 godine
    Kontakt:

    od melisa » pre 11 godine

    SLADOLED
    (14 porcija - veličine plastične čaše od 2 dcl)

    (I pocija 109kcal, smesa bez dodatka ukusa; sa 100g nesquicka 161kcal po porciji)

    Sastojci:
    5 jaja,
    2 šlaga light (ja koristim C šlag),
    8 kašika šećera,
    2 vanil šećera,
    100 ml vode,
    200g pavlake od 20% m. m.,
    Dodatak za ukus: 50 gr čokolade za kuvanje ili 50 gr nesquicka ili 50g plazma keksa ili bilo koji drugi dodatak u skladu sa željenim ukusom.

    Priprema:
    Umutiti žumanca sa 4 kašike šećera. Posebno umutiti belanca sa 4 kašike šećera, a posebno šlag sa vodom i vanil šećerom. Sjediniti sve tri smese i dodati pavlaku. Mutiti mikserom dok se sve ne ujednači. Nakon toga dodati dodatak prema željenom ukusu....
    Smesu preliti u činijce i ostaviti da se zalede otprilike 1,5h.


    LAZANJE
    (4 velike porcije ili 8 manjih)

    (I velika porcija: 1150kcal, I mala porcija: 575kcal)

    Sastojci:
    500g testa za lazanje,
    100g crnog luka,
    čeno belog luka,
    400g mlevenog junećeg mesa,
    400g oljuštenog paradajza,
    1 kocka supe,
    100g brašna,
    35g ulja,
    1l mleka,
    200g sira trapista,
    origano, muskatni oraščić, biber, so.

    Priprema:
    Na 25g ulja prodinstati crni i beli luk. Dodati meso i porpržiti. Potom dodati paradajz (oljušten i isečena na male kockice). Posliti i dinstati 30 minuta.
    Bešamel: Posebno razmutiti 100 gr brasna sa malo mleka. Potom dodati ostatak mleka i 5g ulja i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Dodati so i muskatni oraščić.
    Izrendati sitno sir.
    Tepsiju za pečenje premazati sa 5g ulja i na dno staviti malo sosa sa mesom. Redati red testa, pa sos sa mesom, pa bešamel sos, pa sir i sve dok se ne utroši materijal. Poslednj red treba da bude: testo, bešamel i sir.
    Peći na 180 stepeni oko 40 minuta ili dok se dobrone zažuti površina.

    Ukupna kcal vrednost je 4600kcal.

    Kako smanjiti kcal: Umesto mesa može se koristi tunjevina u sopstvenom soku i tada ne treba dinstati nego samo pomešati tunjevinu, paradajz i luk i tako staviti na šporet da se paradajz i luk prodinstaju u paradajz soku. Na taj način je potrebno 25g manje ulja (što je 225kcal manje) i još oduzmete razliku između kcal vrednosi mesa i tunjevine( kcal vrednost mesa je 214kcal na 100g - srednje masna govedina). Takođe, može se smanjiti količina sira na 100gr, stavljanjem sira samo po vrhu lazanja, a ne i između testa i korišćenjem mozzarele, koja ima manje kcal nego trapist)
    P. S. Znam da je ovo visoko kaloričan recept. Unapred se izvinjavam, ali mala porcija je dovoljna za ručak, tako da moze da se uklopi u svaki bmr.


    OSNONI RECEPT ZA PUDING OD VANILE

    Prokuvati 1/2 litre mleka (6 kašika sačuvati za kasnije) sa prstohvatom soli, 30gr šećera, parčetom limunove kore i 1/2 rasečene šipke od vanile. Zatim izvaditi limunovu koru i vanilu. Pomešati 40gr kukuruznog brašna sa ostatkom hladnog mleka i umešati u ključalo mleko. Pustiti kratko da kuva, pa skinuti sa vatre. Razbiti jaje i odvojiti bleance od žumanceta. Žumance pomešati sa pudingom; belance ulupati pa dodati u puding. Sipati u staklenu činiju ispranu hladnom vodom i ostaviti da se ohladi. Po želji, činiju s pudingom prevrnuti na tacnu.
    Slika
  • Korisnikov avatar
    melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 11 godine
    Kontakt:

    od melisa » pre 11 godine

    VEGETARIJANSKE ŠPAGETE

    Potrebno je za 4 porcije:
    vezica celera, 2 bela luka, so, 400gr špageta (bez jaja), 50gr parmezana, 30gr dimljenog sira, 8 kašika maslinovog ulaj, mleveni crni biber.

    U velikom loncu prokuvamo slanu vodu, stavimo testeninu i ostavimo da se skuva. Na suvom tiganju malo propržimo sir. U njega dodamo parmezan. Kada se malo rastopi dodamo maslinovo ulje i još malo promešamo. Špagete posolimi, pobiberimo i procedimo, ali ostavimo 2 kašike vode u loncu. Smesu pomešamo sa testomi poslužimo.
    Edit: 282kcal/100gr

    TELEĆE PEČENJE

    Potrebno je za 4 porcije:
    400gr crnog luka, 700gr teletine, 60gr margarina lite, 3 kašike maslinovog ulja, so, biber, 500gr šargarepe, 100ml poluslatkog vina (belog), pola litre bujona

    Crni luk očistimo i iseckamo ga. Na tiganju ugrejemo dve kašike margarina i maslinovo ulje. Dodamo luk i mirođiju, posolim, pobiberimo i dinstamo oko 15 min. Kada se prodinsta, sve to stavimo u praznu supu i kuvamo zajedno još par minuta. Onda dodamo teleće meso isečeno na šnite koje je već proprženo 5 minuta. Višak margarina stavimo na drugi tiganj zajedno sa iseckanom šargarepom. Posolimo, začinimo po zelji, kratko prodinstamo i na kraju prelijemo sa vinom (belim). Dobijenom smesmo prelijemo meso
    Edit: Jedna porcija sadrži oko 560kcal 83kcal/100gr

    Kcal vrednosti nisu bile tačne, pa sam izračunala. Hvala Asja!!! :24:
    Poslednja izmena od melisa u 25 Oct 2007, 22:13, izmenjeno 2 puta ukupno.
    Slika
  • Korisnikov avatar
    melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 11 godine
    Kontakt:

    od melisa » pre 11 godine

    POVRĆE BY MELISA

    (Ukupno 968kcal, 69kcal/100gr)

    Sastojci:
    90gr graška,
    180gr šargarepe,
    180gr krompira, (ovo je jedna kesa fikomovog povrća za rusku salatu),
    30gr ulja,
    100gr luka,
    20gr brašna,
    800gr paradajz soka

    Priprema:
    Luk prodinstati na ulju, pa dodati svo povrće (zamrznuto). Dinstati 10 min, pa dodati paradajz sok. Krčkati dok povrće ne omekne pa dodati razmućeno brašno u malo vode ili malo paradajz soka (odvaditi od oni 800gr)..Dodati začine po zelji: so, biber, bosiljak, beli luk...
    Slika
  • Korisnikov avatar
    Asja
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 42
    Pridružio se: pre 11 godine
    Lokacija: Beograd
    Horoskop: Pisces

    od Asja » pre 11 godine

    melisa napisao:VEGETARIJANSKE ŠPAGETE

    Potrebno je za 4 porcije:
    vezica celera, 2 bela luka, so, 400gr špageta (bez jaja), 50gr parmezana, 30gr dimljenog sira, 8 kašika maslinovog ulaj, mleveni crni biber.

    U velikom loncu prokuvamo slanu vodu, stavimo testeninu i ostavimo da se skuva. Na suvom tiganju malo propržimo sir. U njega dodamo parmezan. Kada se malo rastopi dodamo maslinovo ulje i još malo promešamo. Špagete posolimi, pobiberimo i procedimo, ali ostavimo 2 kašike vode u loncu. Smesu pomešamo sa testomi poslužimo.
    Jedna porcija sadrži oko 200kcal


    Ovo mi baš nije jasno: ako je za 4 porcije potrebano 400 g špageta + ostali sastojci, a 100 g špageta ima 350 kcal, onda kako može da bude jedna porcija sa samo 200 kcal?
  • Korisnikov avatar
    melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 11 godine
    Kontakt:

    od melisa » pre 11 godine

    @Asja

    Ni meni to nije bilo jasno. To je iz nekih novina o kuvanju, pa sam kontala da oni možda bolje znaju...mada u pravu si..evo sad ću da izračunam pa sa 350kcal/100gr, pa ću napisati..tj.editovati
    Slika
  • lilit

    od lilit » pre 11 godine

    Moguce je

    Npr. ja, kada kuvam makarone, od 500gr nekuvanih dobijem 2550gr kuvanih i kada vrednost kcal nekuvanih 1750 : 2550gr = 0.69

    Sto znaci da moje kuvane makarone imaju 69 kcal na 100gr.
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 11 godine
    Lokacija: Novi Sad

    od Praslin » pre 11 godine

    Salata od kupusa i voća

    Sastav:
    - 1 manja glavica crvenog kupusa (do 1kg)
    - 1 veći grejfrut
    - 2 narandže
    - 1 limun
    - 1 kašičica smeđeg šećera
    - 1 kašičica ulja od semenki grožđa (može i od susama)

    Kupus se isecka sitno
    grejfrut i narandže se iseckaju na kockice
    iscedi se sok od limuna, ubaci se šećeš i ulje

    dobro je da salata odstoji 2 sata pre jela

    cela salata ima 484cal, a bude teška do 1500g, što znači da na 100g ima svega oko 30-35 cal.
  • Korisnikov avatar
    dawn
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 11 godine
    Lokacija: Nis

    od dawn » pre 11 godine

    VARIVO OD KELJA SA KUVANIM MESOM
    (četiri porcije - tanjira)


    Kelj, jedna manja glavica 500g
    Goveđe posno meso 500g
    Šargarepa – dve srednje 200g
    Krompir – šest manjih 600g
    Celer manji koren – za supu 100g
    Peršun manji koren – za supu 100g
    Peršun, list seckani – jedna kašika 15g
    Crni luk, dva manja – za supu 100g
    So, biber u zrnu,
    jedan list lorbera- za supu

    Ukupno - 1327 kCal

    Priprema: U 1,5 litru vode kuvati meso i povrće uz dodatak začina. Na pola kuvanja dodati kelj, koji je očišćen i iseckan na četiri jednaka dela. Kada su meso i povrće skuvani izvaditi kelj, krompir i šargarepu u posebnu posudu, a ostalo povrće propasirati i vratiti za supu da se kratko prokuva (5 - 6 minuta). Supi dodati seckan list od peršuna i služiti toplu.

    Kuvani kelj, meso, šargarepu i krompir služiti prelivene sosom od rena.



    SUPA OD POVRĆA (četiri porcije - tanjira)

    Celer 100g
    Peršun (koren) 100g
    Crni luk – dva manja 100g
    Peršun list – jedna jelovna kašika
    So, biber, lorber
    Mekinje pšenične – dve kašike 30g
    Ukupno - 150 kCal

    Priprema:
    Izvaditi povrće koje se kuvalo sa mesom, propasirati, dodati dve kašike mekinja i vratiti da se prokuva.



    KAČAMAK OD HELJDE (četiri porcije - tanjira)

    Kukuruzno brašno 200g
    Heljdino brašno 100g
    Voda 1 litar
    So
    Ukupno - 1082 kCal

    Priprema: Kačamak se ne sprema od čistog heljdinog brašna, već je najbolje pomešano 2/3 kukuruznog i 1/3 heljdinog brašna.

    Vodu posoliti i kada provri, dodavati polako brašno (projino + heljdino) i kuvti oko 20-25 minuta na tihoj vatri uz povremeno mešanje. Ako je smesa mnogo gusta, dodati malo mlake vode.

    Služiti uz kiselo mleko i ajvar ili mladi kajmak.



    PEČENI KROMPIR (za jednu osobu)


    Krompir - 2 komada 200g
    Mladi kajmak - 4 kašicice 24g
    Mladi sir 80g

    Ukupno 346 KCal

    Krompir - dva komada Odaberite dva krompira srednje veličine (oko 200 gr), dobro operite, posušite salvetom i pecite u rerni ili foliji. Kada je gotov oljuštite i služite sa mladim sirom i kajmakom uz čaj od borovnice.
    Krompir je hlebna jedinica pa ovo jelo jedite bez hleba. Mladi kajmak zamenjuje masnu jedinicu, a ima duplo manje kalorija od ulja i masti. Za mlečnu jedinicu uzmite mladi sir i eto odličnog doručka.

    VAŽNO: Nemojte preterivati i držite se uputstva o količini, jer količina hrane koju pojedemo je glavni uzročnik povećanog nivoa šećera u krvi.



    SMUĐ SA POVRĆEM U BELOM VINU (četiri porcije)

    Umesto smuđa, može se upotrebiti i druga riba: fileti oslića, lososa, somovina. Riba treba da bude nemasna.
    Smuđ 500g
    Maslinovo ulje 15g
    Crni luk - 2 srednja 200g
    Paradajz - 2 srednja 400g
    Paprika - 2 komada 200g
    Beli luk - 2 čena 5g
    Mirođija, origano. Limun
    Belo vino - 1 čaša 200ml

    Jedna porcija (1/4 jela) - 250 kCal, Ukupno - 998 kCal

    Priprema:
    Smuđa ili neku drugu ribu (losos, oslić, som) očistiti, odseći glavu i rep i iseckati na četiri jednaka komada. U posudu za spremanje jela staviti maslinovog ulja, pa ribu. Preko toga narezan crni luk na kolutove, iseckanu svežu papriku i na kocke iseckan paradajz. Po povrću dodajte izgnječen beli luk i nekoliko kolutova limuna, malo mirođije i prstohvat origana (ko voli). Nalijte belim vinom i krčkajte 25 minuta.

    Služiti sa prepečenim crnim hlebom (ili barenim krompirom).
  • Korisnikov avatar
    Asja
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 42
    Pridružio se: pre 11 godine
    Lokacija: Beograd
    Horoskop: Pisces

    od Asja » pre 11 godine

    Mislim da ovo može u kategoriju i posnih i zdravih recepata.

    Proja

    100 g sira ELLA
    100 g pšenice "Nutri vita" (samlevena je)
    40 g kukuruznog brašna
    3 dl mleka
    na vrh noža praška za pecivo

    Sve smućkati i peći dvadesetak minuta.

    Ukupno 613 kcal

    Napomena: recepti sam našla u kutiji ali samo sam izračunala koliko je "težak" Nisam ih isprobala ali imam nameru to da uradim možda i danas, pa javljam.

    *Pravila sam ovu proju i nije baš najbolji recept. Trebalo bi ubaciti jedno jaje da bi se sve to vezalo jer inaće ispadne ispečena kaša sa koricom.

    Evo i jedna zdrava poslastica:

    Kuglice od kikirikija

    100 g ječma (Nutri vita)
    100 g ne slanog suvo pečenog samlevenog kikirikija
    2 supene kašika šećer u prahu
    supena kašika meda
    malo praška za pecivo
    2 dl vode

    Ječam se potopi u vodi sa šećeromi medo i ostvi da odstoji desetak minuta. Oda se dodaju ostali sastojci i prave se kuglice. Ređaju se u pleh i peku dok ne porumene.

    Ukupno 1023 kcal

    Napomena: ove kuglice su ustvari sa kokosom, a pošto moji ukućani ne vole to, malo sam recept promenila. Inače ide 100 g kokosa umesto kikirikija. Javiću kad probam ovo.
    Ukupno sa kokosom: 1097

    DODATAK: Napravila sam ove kolačiće sa kikirikijem. Masa ne bude baš kompaktna da se prave kuglice, ali mogu da se spuštaju sa kašičice ida se prave kolačići. Možda je masa čvršća sa kokosom. A, da, morala sam malo ječam i vodu da ugrejem da bi on bolje upio tečnost. Tek kad se malo ohladilo, dodala sam ostale sastojke.
  • Sunset

    od Sunset » pre 11 godine

    Dzigerica na zaru sa sosom od limuna

    Izvor : “Novi kuvar” – recepti sa kalorijama


    Kolicina za 4 osobe:
    4 velike snice od telece dzigerice (400-500 gr)
    Ulje, so biber.
    Sos:
    100gr. Putera
    Sok od ¼ limuna
    1-2 kasike seckanog persuna
    So
    Iseci telecu dzigericu na reznjeve, namazite ih uljem pa sa svake strane pecite nekoliko minuta, posolite I pobiberite. Slozite reznjeve na zagrejani tanjir I posluzite sa toplim sosom.

    Sos – Na umerenoj vatri zagrejte puter, ali da ne pocne da cvrci. Skinite sa vatre, dodajte limunov sok , person i so. Dzigerica se ne sme previse prziti: unutra mora ostati ruzicasta. Tako je meksa i svarljivija.

    PR= 100 gr
    Masti = 97 gr
    UH = 30, 40 gr
    Kal = 1 400

    Za jednu porciju sve podeliti sa 4.



    Musaka od krompira “delfinato”

    Kolicina za 4 osobe – 500 gr. zuckastog krompira, so, biber, nastrugan muskatni orascic, 50 gr. maslaca, 1 cen belog luka, 1/5 litra kisele pavlake, 1/5 hladnog mleka.

    Oljustite krompire, isecite ih na tanke reznjeve, operite ih, dobro obrisite izmedju dve krpe, pa posolite i dodajte biber i muskatni orascic. Prepolovite nozem cen belog luka pa njime natrljajte dno i strane vatrostalne posude, zatim je dobro namazite maslacem. U slojevima slazite reznjeve krompira do 1 cm. od ivice. Obilno ih prelijte promesanom kiselom pavlakom i mlekom, dodajte pokoje parcence putera (od onih 50 gr, sto je ostalo posle mazanja) pa pecite 2 sata u rerni na 150 stepeni. Ovu musaku sluziti toplu u sudu u kojem se pekla. Mleku I kiseloj pavlaci niposto nemojte da dodajete jaje: ono pravi jelo teskim I suvise tecnim.
    P= 22,40
    F=117,50
    UH= 102, 10
    Cal = 1 600
    Kalorije ce se smanjiti ako se doda dijetalna pavlaka.
  • Korisnikov avatar
    melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 11 godine
    Kontakt:

    od melisa » pre 11 godine

    PILEĆA ČORBA
    (4 porcije)
    (I porcija: 550kcal)

    Sastojci:
    600gr pilećih prsa,
    50 gr putera,
    crni luk,
    čen belog luka,
    so,
    4 kašike brašna,
    biber,
    400gr krompira,
    4 dl mleka,
    4 dl pileće supe,
    konzerva kukuruza,
    kašika seckanog peršuna.

    Priprema:
    1. Očišćeno meso kuvajte u ključaloj supi oko 25 minuta. Potom ga ocedite i odvojite na komade i ostavite sa strane.
    2. Istopite puter u šerpici, dodajte crni luk, beli luk, i pržite na tihoj vatri 10 minuta. Izvadite čen belog luka, sipajte brašno i promešajte. Kuvajte 2 minuta. Sklonite sa vatre, pa postepeno sipajte mleko i supu. Vratite na ringlu i sačekajte da provri.
    3. Posolite, pobiberite, dodajte isečen krompir, piletinu i proceđen kukuruz. Promešajte i kuvajte na tihoj vatri 20 minuta. Zčinite peršunom i servirajte.

    Izvor: mesečni kulinarski magazin SALE & PEPE



    RIBLJI FILE SA PEČURKAMA
    (1 porcija)
    (440 kcal, 34g belančevina, 29g masnoća, 11g UH)

    Sastojci:
    200 gr morske ribe ili neke druge,
    kašika limunovog soka,
    50gr mlečnjača (gljiva),
    2 glavice mladog crnog luka,
    glavica crvenog luka, ž
    1/2 plavog patlidžana,
    so, biber,
    2 kašike ulja,
    1-2 kašikice senfa,
    70ml domaće ili instant supe.

    Priprema:
    Oprati, očistiti i osušiti ribu, a onda je posuti sa nekoliko kapi soka od limuna. Očistit mlečnjače i obrisati vlažnom krpom. Oprati i očistiti crni luk i iseći ga na kolutove. Oljuštiti crveni luk i iseći ga na kolutove. U Međuvremenu dobro oprati plavi patlidžan i iseći na kocke.
    Riblji file posoliti, i pobiberiti. Zagrejati kašiku ulja u tiganju i filet peći 3-4 minuta, onda ga izvaditi i držati na toplom.
    Ostatak ulja zagrejati u tiganju. Mlečnjače, crveni luk i plavi patlidžan staviti u tiganj i peći 5 minuta. Dodati mladi crni luk i senf i preliti supom. Potom složiti riblji file u sos i peći na umerenoj temperaturi 3 minuta. Na kraju posoliti i pobiberiti.

    Izvor: Časopis Lisa
    Slika
  • Korisnikov avatar
    melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 11 godine
    Kontakt:

    od melisa » pre 11 godine

    BRZA ČOKOLADNA TORTA

    (Ukupno 2344kcal - 15 parčadi - 1 parče 150kcal)


    Rastopiti 170 gr čokolade za kuvanje sa 80 gr putera na pari i ostaviti da se ohladi. Poslebno umutiti 4 jaja, 100gr šećera, prstohvat soli. Pomešati sa istopljenom čokoladom i dodati 30gr brašna. Peći na 180 stepeni 20 min. Odgore posuti prah šećerom.

    Ukoliko se koristi dijetalna čokolada, dijet margarin ili fruktoza manji je iznos kalorija.
    Slika

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta

таблетки левитра цена

https://steroid-pharm.com

www.vy-doctor.com.ua