Posni recepti
  • Korisnikov avatar
    Bobili
    Amater
    Amater
    Postovi: 336
    Pridružio se: pre 10 godine
    Lokacija: RS
    Horoskop: Gemini

    od Bobili » pre 10 godine

    Salata od pirinča

    500gr pirinča
    300gr šampinjona( mariniranih )
    150gr rotkvica
    100gr praziluka
    jabukovo sirće, ulje, biber i so

    Pirinač skuvati u slanoj vodi, zatim ga kratko staviti pod mlaz hladne vode i ostaviti da se ohladi.Ohlađenom pirinču dodati šampinjone i rotkvice isjeckane na listiće, a praziluk na tanka rebarca. Promješati i dodati navedene začine po ukusu.

    Salata od tunjevine

    1 šolja pirinča
    1 crvena kisela paprika iz turšije
    1 kiseli krastavac
    nekoliko maslinki
    1 konzerva tunjevine
    biber, so, limunov sok ili sirće

    Pirinač skuvati u tri šolje vode uz dodatak nekoliko kapi limuna i soli. Papriku isjeći sitno, kao i krastavac i maslinke pa pomješati sa ohlađenim kuvanim pirinčem i tunjevinom. Začine dodati po želji i ukusu. Tunjevina se ne cjedi već se sa uljem stavlja u salatu.

    Paprike punjene krompirom
    8 paprika
    500 gr krompira
    2 - 3 glavice crnog luka
    1 paradajz
    peršun, biber, so

    Luk izdinstati da postane stklast i dodati isječen, oljušten paradajz.Krompir oljuštiti, izrendati pa sve zajedno propržiti uz stalno mješanje, začiniti biberom, posoliti. Masom filovati paprike i zatvoriti kolutovima paradajza ili krompira, staviti u pleh podmazan uljem zajedno sa preostalim filom i peći u zagrijanoj rerni.
    Volim te ne zbog toga sta si ti, vec zbog toga sta sam ja kad sam pored tebe...
    ...Que yo siempre la adoré Y que nunca la olvidé,Que mi vida es un desierto, y muero yo de sed
    Y dígale también Que sólo junto a ella puedo respirar...
  • Korisnikov avatar
    milly
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 21
    Pridružio se: pre 9 godine
    Lokacija: Apatin
    Horoskop: Capricorn

    milly

    od milly » pre 9 godine

    Evo jednog veoma starog posnog recepta:

    POSNI KOLAC S JABUKAMA

    1kg izrendanih jabuka
    1 solja secera(veca solja)
    1solja griza
    4 kasike ulja
    1/2solje seckanih oraha(moze i bez)
    1 kasicica sode bikarbone
    cimet po ukusu

    Sve sastojke izmesati i ostaviti da odstoji 2h.Peci u podmazanom plehu.Kad porumeni,izvaditi i preliti ohladjenim serbeom ili sokom iz kompota(moze i sokom od voca,bez secera).Po zelji staviti glazuru od cokolade.


    POSNA REFORM TORTA

    Testo:
    250g meda
    250g secera
    2 soljice mineralne vode
    1 stangla crne cokolade
    300g mlevenih oraha(i malo seckanih)
    24 kasike brasna
    2 soljice ulja
    1prasak za pecivo

    Zagrejati med,dodati ostale sastojke i izmesati ih lagano drvenom kasikom.Podeliti na tri dela i peci 3 korice.

    FIL:

    Natiho skuvati 1/2 case vode sa 10 kasika secera,1 kasikom brasna i 200g cokolade.U ohladjeno umutiti jedan biljni margarin.

    Tortu ukrasiti po zelji,najbolje s malo fila i jezgrima oraha...

    Prijatno!!! :D
  • Korisnikov avatar
    Bobili
    Amater
    Amater
    Postovi: 336
    Pridružio se: pre 10 godine
    Lokacija: RS
    Horoskop: Gemini

    Re: Posni recepti

    od Bobili » pre 8 godine

    Gulaš od soje i Aleva sosa od paradajza
    Obariti soju ( u ljuspicama )sa malo vegete, procjediti. U šerpici zagrijati malo ulja i izdinstati crni luk...Po želji dodati sitno sjeckanu mrkvu i papriku i na listiće isječene šampinjone...U posebnoj šerpici spremiti Alevini sos po upustvu sa kesice...Kad bude gotov dodati u šerpisu sa lukom i ostalim povrćem, dodati ocjeđenu soju i dinstati dok se ne sjedini...
    Fantastičan ukus :higijenicar:
    Volim te ne zbog toga sta si ti, vec zbog toga sta sam ja kad sam pored tebe...
    ...Que yo siempre la adoré Y que nunca la olvidé,Que mi vida es un desierto, y muero yo de sed
    Y dígale también Que sólo junto a ella puedo respirar...
  • Korisnikov avatar
    Ninon
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 9 godine
    Lokacija: Francuska

    Re: Posni recepti

    od Ninon » pre 8 godine

    Namazi od tofua (koji su dozvoljeni u UN dijeti)

    Za svaku varijantu baza je 100g izdrobljenog naturalnog tofua.Ako imate lose varenje onda ga prvo prokuvajte pet minuta u kljucaloj vodi,iscedite i tek onda izdrobite.Na 100g tofua ide 1 kasika ulja po volji i kasika do dve (po mogucstvu sirovih) zacina,i to bi trebalo da bude maksimalno 25g.Ostali dodaci su po volji (masline,sampinjoni...)Takodje solite po ukusu.
    Ako postite na vodi onda mozete da upotrebite umesto ulja sojin jogurt. Isto tako i ako vam je namaz dosta gust samo sa uljem mozete da ga razredite sojinim jogurtom.I to radite na samom kraju kad masa bude potpuno ujednacena-onda se vidi da li je potrebno razrediti je.
    Sve sastojke stavite u uzu a dublju posudu i onda izmiksajte stapnim mikserom.Ako imate vise vremena radite sve rucno u avanu.
    Isto, mozete da napravite mesavinu od dva ili vise ulja ali se uvek ogranicite na samo jednu kasiku (10g)

    1.Tofu,kasika ulja,kasika do dve iseckanog belog luka i persuna,malo limunovog soka.

    2.Tofu,kasika ulja,"fines herbes"(bosiljak,zalfija,majcina dusica,metvica,lovor,anis,origano,estragon,mirodjija);malo belog luka.Uovoj
    varijanti idite sa suvim zacinima i ogranicite se na kasiku mesavine.

    3.Tofu,kasika ulja,kasika krupno tucane paprike,seckani beli luk.Ljuta varijanta je ukusnuja(zaljuceno ulje+ljuta paprika)

    4.Tofu,kafena soljica zelenih maslina bez koscice,kafena soljica pecurki iz ulja,pola iscedjenog limuna,beli luk,persun...
    Istu varijantu mozete da pravite sa svezim pecurkama i dodajete kasiku ulja,ili ih izdinstate na toj kasiki ulja i inda dodate.

    5.Tofu,kasika ulja,2 neoljustene ljute pecene papricice,kasika belog luka,prstogvat persuna.

    6.Tofu,1 velika crvena oljustena parika iz tursije(one koje se peku i redjaju u teglu).Po potrebi dodajte kasiku ulja.
    ...
    Nekim od ovih namaza mozete da napunite papriku,svezu ili iz tursije ili iz tegle.
    Takodje,ako niste na UN dijeti mozete da dodajete po kasiku mlevenih semenki ili mesavinu istih(badem,orasi,bundeva,lesnici,pistaci....)
  • Korisnikov avatar
    Incognito
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 19
    Pridružio se: pre 8 godine
    Lokacija: BGD

    Re: Posni recepti

    od Incognito » pre 8 godine

    salata od barenih tikvica
    obariti zeljenu kolicinu tikvica iseckanih na kockice, ali na kratko, da zadrze cvrstinu...

    procediti i zaciniti sa malo maslinovog ulja, seckanim belim lukom (moze i luk u granulama), limunovim sokom i persunom... posoliti po zelji i ohladiti u frizideru pre upotrebe.

    corba od tikvica

    vodu u kojoj ste barili tikvice iskoristite za corbicu

    po zelji mozete procediti vodu, ukoliko ima semenki od tikvica ili pene od barenja... u tu vodu staviti zacine po zelji - suvi zacin, biber, persun... u zavisnosti od toga koliko zelite da bude gusta corba, dodajte pirinac (moze i integralni) i pahuljice (razane, ovsene, jecmene - po zelji), rendanu sargarepu i prokuvajte na tihoj vatri nekih 20 minuta.

    posolite po ukusu.

    p.s.

    u corbu mozete dodati i tikvice koje ste barili za salatu, tj. podelite pola tikvica za salatu, pola ubacite u corbicu. prijatno
    Jedimo da bi ziveli, ne zivimo da bi jeli!
  • Korisnikov avatar
    BlackMaja
    Amater
    Amater
    Postovi: 443
    Pridružio se: pre 8 godine
    Lokacija: Smederevo
    Horoskop: Leo

    Re: Posni recepti

    od BlackMaja » pre 7 godine

    Corba od Povrca

    Materijal:
    1 krompir
    1 sargarepa
    1 glavica crnog luka
    1 paprika
    2l vode
    1/2l soka od paradajza
    2 kasike zacina
    1 veza persuna
    so

    Priprema:
    Ocistiti i oprati, zatim sitno iseckati krompir, sargarepu, crni luk, papriku. Naliti vodom i kuvati. Pred kraj dodati sok od paradajza, zacine i onda skloniti sa vatre. Posoliti po ukusu i dodati vezu seckanog persuna.
    Slika
  • Korisnikov avatar
    dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 3713
    Pridružio se: pre 9 godine
    Lokacija: Petrovaradin

    Re: Posni recepti

    od dudank » pre 7 godine

    Posni slani rolat u dve boje

    Kore (mera za jednu koru, veliki pleh oko 42 x 43 cm):

    - kvasac
    - kašičica šećera (samo da bi nadošao kvasac)
    - 3 dl piva
    kad kvasac krene, dodaje se:
    - kašičica i po soli
    - 1,5 dl ulja
    - 30 kasika brasna
    - za jednu koru 300 grama blendiranog spanaća, za drugu 300 g ajvara (po mogućstvu da nije mnogo mastan, čak je bolji onaj kupovni jer je sitniji i ima ulje u tragovima)

    Može odmah da se napravi dupla mera pa se prepolovi, bar je meni lakše jer imam dva ista pleha, pa odradim kore jednu za drugom. Peče se na bakin-papiru oko 20 minuta na 180 stepeni (ako deluje previše vlažno kad se bušne čačkalicom, da se ostavi još malo u isključenoj rerni). Ostalo znate, vruća u krpu i kesu da odmekne, pa motanje na prazno da dobije oblik. Inače uprkos kvascu kora nema hlebast ukus, potpuno je kao standardna kora za slani rolat. Ja sam u svoje za slavu dodala i trunčicu sode bikarbone, ne da bi soda podigla testo, nego da bi kora imala onaj "pravi" ukus prave kore, ali dobra je bila i kad sam je probala samo s kvascem.

    Nadev za zelenu koru:

    300 g sojinog sira (tempeh ili tofu), iseckanog
    2 kašike mlevenog susama (prethodno malčice propečenog na suvom tiganju, samo koliko da zamiriše)
    kašika sojinog sosa
    kašičica belog luka u prahu (ili narendano 2-3 velika čena svežeg)
    2 šoljice očišćenih crnih maslina, iseckanih (šoljica = 1 dl)
    malo soka od limuna
    ¼ šoljice mlake vode (ovo po potrebi, ako je suvlji sir)

    Odvoji se polovina maslina na stranu, a sve ostalo osim vode ubaci se u blender. Voda se doda ako je sir presuv; sastav treba da bude kao kod običnog nadeva od sira. Na kraju se ubaci ona polovina maslina i samo se izmeša, eventualno se dokiseli i dosoli po potrebi.

    Nadev za crvenu koru (standardni nadev od sardine/tunjevine):

    - tunjevina ili očišćena sardina, 3 konzerve (pošto treba da ostane oko 300 g kad se ocedi)
    - crni luk (srednja glavica)
    - mleven crni biber
    - šaka seckane crvene paprike iz turšije (ili fileti, ako su dovoljno čvrsti)

    Luk skroz usitniti (= blender), dodati ribu, biber. Ukoliko je suviše vodenast sastav, mogu da se dodaju 2-3 kašike razmekšanog margarina. Papriku umešati ručno na kraju.

    Nafilovane rolate dobro utegnuti u streč foliju i ostaviti na hladnom da prenoće, još su bolji ako se naprave dva dana ranije. Izuzetno dekorativno izgledaju kad se u ovalu naređaju na smenu crveni i zeleni.
  • Korisnikov avatar
    mirjanab
    Amater
    Amater
    Postovi: 111
    Pridružio se: pre 7 godine
    Lokacija: vojvodina
    Horoskop: Cancer

    Re: Posni recepti

    od mirjanab » pre 7 godine

    BAJADERA

    16 kašika vode,
    700 gr.(ja stavim manje oko 450gr.) šećera,
    1 margarin(može i maslac 250 gr.)
    300 gr.mlevenih oraha
    300 gr.mlevenog posnog petit keksa
    2 kašike kakaoa
    čokolada za preliv

    Staviti vodu.šećer i margarin da se istope i dodati orahe i keks,pa podeliti masu na dva dela.U jedan dodati kakao i njega staviti u kalup (može i obična tepsija,sami odredite veličinu,jer zavisi koju debljinu i oblik bajadere želite),izravnati ga i preko njega preostali deo.Sve to raditi kada se masa malo prohladi.Staviti u frižider i Kada se stegne,preliti sa glazurom.Prijatno

    BAJADERA OD KIKIRIKIJA

    18 kašika vode ,18 kašika šećera, 1 margarin,200 gr.mlevenog neslanog kikirikija,400 gr.mlevenog posnog petit keksa,200 gr.lomljenog posnog petit keksa.Itopiti vodu,šećer, i margarin.Dodati sve sastojke i izmešati vajračom.Od kikirikija ostaviti šaku sa strane,nestaviti sve.Izručiti u kalup,poravnati i u friz,pa kada se ohladi premazati sa glazurom od čokolade o posuti odvojenim kikirikijem.Prijatno

    OSNOVNA MERA ZA POSNU PIŠKOTU

    2 šolje brašna
    1 šolja šećera
    malo manje od cele šolje ulja
    1 šolju kisele vode
    1 p.pecivo

    To je osnova u koju se može dodati svašta što može vaša kuharska mašta.Ja od ove smese,kada se ipeče baš ovako ,kada se dobro ohladi isečem kockice i napravim čupavce.Smesa koja se pripremi kao za redovne čupavce za umakanje i onako je posna i valjam ih u koks.

    U ovu smesu dodam po šaku :suvog grožđa,seckane smokve brusnice orahe ili lešnike.Kada se ispeče i ohladi,namažem dva lista oblatne glatku stranu sa nekim džemom ili pekmezom po želji ili šta se nađe u kući i stavim na jedan list ovaj patišpanj,pa poklopim drugim listom i pritisnem nečim težim,da se onlatne zalepe za piškotu.Stavim posle u frižider i sečem štangle,preukusno.

    U ovu smesu dodam umesto jedne šolje brašna ,jednu šolju rogača ili maka,pa ispečem piškotu.Napravim fil tako što stavim 6 kašika vode 10 kaš šećera pola margarina,rebro čokolade,to sve istopim na laganoj vatri i dodam šolju rogača ili mlevenog maka.Ako masa nije baš gusta dodam i mlevenog posnog keksa koliko treba.To stavim preko piškote i kada se stegne u frižideru pospem prah šećerom.Kada stavljam rogač,obavezno dodam kašikicu cimeta,kod maka vanil cuker .Prijatno


    BIĆE JOŠ RECEPATA,ALI SADA VIČE NEMAM VREMENA ZA PISANJE
  • Korisnikov avatar
    mirjanab
    Amater
    Amater
    Postovi: 111
    Pridružio se: pre 7 godine
    Lokacija: vojvodina
    Horoskop: Cancer

    Re: Posni recepti

    od mirjanab » pre 7 godine

    POSNE PALACINKE SA PIVOM ZA NASU DUDU - ovo je boki66 napisala,ali ja sam copy/paste uradila,jer nam je Las poslala poruku da to uradimo.
    Sastojci
    testo - za dve osobe
    1 cajna solja brasna
    2 cajne solje piva
    prstohvat soli

    Priprema

    zamesiti sve zajedno i peci palacinke kao i obicne…..ako neko voli malo deblje palacinke onda da doda malo vise brasna…

    _________________
    [url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wFeZoPC/]

    [/url]


    [url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wvIreFt/] boki66 oprosti maratonki što sam te svojevoljno kopirala,ali to je zbog dude i piva :009:



    I jedan novi recepat:


    Žito torta (rolat ili kuglice)

    Torta sa mlevenim zitom i pivom, posna torta puna ukusa, a najvise vitamina "B" :-) socna, mekana, interesantna, sa ne puno sastojaka!
    1. Brašno, sećer, med i sodu bikarnonu zamesiti sa 2,5 dcl piva. Masa ce biti malo ređa a ipak dovoljno gusta da je ravnačom poravnate u plehu koji ste prethodno oblozili papirom za pecenje.U zagejanoj rerni pecite koru 20-ak minuta, ne duže, a potom izvadite pleh i ostavite da se kora ohladi. Hladnu koru izrezite u cetiri jednake trake.Oprano zito ostavite u šerpi sa vrucom vodom, preko noci. Sutradan promenite vodu i staviti na ringlu da se kuva.
    Kuvano žito ocedite, sameljite u masini za mlevenje mesa, ili sa seckalicom. Možda bi pomogao i stapni mikser, nisam probala.
    Šećer staviti u šerpicu, preliti sa 2 dcl vode i kuhati dok se ne rastopi. Dodati mleveno žito, nastaviti kuvanje kratko, uz mešanje. Na kraju dodajte mlevene orahe, muskatni oraščić i vanil šećer.
    Kore se premazuju vrucim filom!!!Istim filom premazite tortu spolja i posuti je mlevenim orasima.
    NAPOMENA!
    Kad kuvam zito, uvek bude veća količina od 150 gr, tako da i u fil ubacim malo više nego treba po receptu. Ostatak žita pojedemo klasicno.
    - Od mase se mogu praviti kuglice od zita, prelivene čokoladom za kuvanje.Od istih sastojaka, umesto pravougaone torte možete napraviti rolat.Tortu mozete napravit u okruglom obliku. U tom slucaju kore pecite na pek papiru na kojem ste prethodno iscrtali krugove ...koliko krugova, toliko kora! Bilo koju varijantu da radite, obavezno radite dan prije nego cete je sluziti. Kora treba da upije vlagu iz fila.
    Sastojci
    • KORA
    • 250 gr meda
    • 200 gr secera
    • 400 gr brasna
    • 1 kasicica sode bikarbone
    • 2,5 dcl piva
    • FIL
    • 150 gr mljevenog (kuhano) zita
    • 300 gr mljevenih oraha
    • 350 gr secera
    • 2 kesice vanilije
    • 1 kasicica muskatnog orascica (prah


    [/url]
  • Korisnikov avatar
    mirjanab
    Amater
    Amater
    Postovi: 111
    Pridružio se: pre 7 godine
    Lokacija: vojvodina
    Horoskop: Cancer

    Re: Posni recepti

    od mirjanab » pre 7 godine

    Evo dva vrlo dekorativna a posna kolača:

    Trouglovi sa susamom i medom

    Susam ispeći u tiganju (bez dodavanja ulja).

    Na tihoj vatri istopiti med i šećer u prahu. Dodati margarin i čokoladu, mešati dok se sve ne istopi i sjedini.Skloniti sa vatre i u masu dodati susam, orahe i mleveni keks. Sve sjediniti i odmah rasporediti u kalup za trouglove. Kalup je najbolje prethodno obložiti folijom ili plastičnom kesom za zamrzivač kako biste kasnije lakše izvadili kolač.Dosta se brzo stegne, ali najbolje je da ipak bar nekoliko sati pre sečenja bude u frižideru.Seći na trouglove i uživati u ukusu :)
    Sastojci
    • 5 supenih kašika meda
    • 50 grama šećera u prahu
    • četvrtina pakovanja margarina (oko 65 grama)
    • 50 grama crne čokolade za kuvanje
    • 50 grama seckanih oraha
    • 100 grama mlevenog keksa
    • 100 grama susama


    Čokoladno saće

    Posno i štosno
    Najpre malo mesiti sam ratluk, zatim dodati keks, orahe i vodu i stiskati i mesiti dok ne dobijete jednolicnu masu (moze da potraje i da vas ruke zabole, ali moguće je :D). Zatim masu podeliti na 6 jednakih delova i razvaljati u prutiće dužine kalupa za trougao(ako nemate kalup kao ja ,koristila sam stranu dubokke tepsije. Čokoladu i margarin otopiti. Kada se čokolada malčice prohladi prekriti njome dno i staviti jedan prut, zatim zaliti čokoladom i staviti dva pruta, ponovo preliti čokoladom pa staviti i poslednja 3 pruta i na kraju sve prekriti cokoladom. Kalup je najidealnije obložiti folijom ili najlonom,lakše će se kolač izvaditi.

    Ostaviti da se dobro ohladi i stegne i onda seći kolačiće debljine 4-5mm.
    • potrebno:
    • 200g što mekanijeg belog ratluka
    • 100g mlevenog posnog keksa
    • 100g mlevenih oraha/lešnika/kikirikija
    • 4 kasike vruće vode
    • 250g čokolade za kuvanje
    • 125g margarina


    Evo jedne slatke tortice od krompira,a tu smesu možete koristiti za napraviti osinjake,samo napraviti čokoladno punjenje,možete praviti razne bajadere


    Torta od krompira

    Potrebno

    - 1kg skuvanog i dobro ispasiranog krompira
    - 300 gr posnog petit keksa
    - 300 gr šećera
    - 250 gr margarina
    - 2. kašike kakaoa

    Margarin neka bude mekan i njega dobro umutiti sa šećerom pa sve sastojke sjediniti i dobro izmešati.Ako se masa lepi za prste slobodno dodari još keksa da se doboje mase od koje se može oblikovati,a da nebude jako čvrsta.Masu dobro umućenu treba podeliti na dva dela i u jedan dodati dve kašike kakaoa.Tortu praviti tako što u svetli deo možete dodati šaku seckanih oraha,malo ruma i podeliti ga na dva dela,a koru sa kakaoom isto podeliti na dva dela.Na tacnu prvo rukama formirati tamnu koru ,pa svetlu,pa opet tamnu,pa svetlu.Staviti da se dobro stegne.Može se ukrasiti posnom slatkom pavlakom ili posnim šlagom ili preliti sa čokoladom i posuti orasima.Moji je obožavaju!Prijatno
  • Korisnikov avatar
    mirjanab
    Amater
    Amater
    Postovi: 111
    Pridružio se: pre 7 godine
    Lokacija: vojvodina
    Horoskop: Cancer

    Re: Posni recepti

    od mirjanab » pre 7 godine

    EVO JOŠ DVA PREDIVNA KOLAČIĆA

    Rolat sa suvim šljivama

    Posno i neodoljivo… za slavski meni pogodno, ali i za nedeljni dezert… Ušpinovati šećer i vodu. Dodati šljive i orahe. Sve mešati na laganoj vatri dok šljive ne postanu kašaste. List oblande uviti u vlažnu krpu da omekša (pazite da ne omekša previše pa da se ne razvlači prilikom sečenja). Naneti fil na oblandu i uviti u rolat. Ohladiti pa seći.
    Sastojci
    • 1 list oblande veće
    • 300g šećera
    • 1 šoljica vode
    • 300g suvih šljiva bez koštice, samlevenih
    • 300g seckanih oraha

    Posna "Juliška" ili ti "Sojuška"

    Sastojci - 1 paket lisnatog tijesta
    Za patišpanj• 230 gr. mlevenih orahea
    • 230 gr. secer
    • 1 pecivo
    • 230 gr. med
    • 40 gr. cokolada za kuhanje
    • 3 kesice vanile
    • 2 dl. kisele vode
    • 1,5 dl. ulje
    • 300 gr. brasna
    Sve sastojke dobro izmešati i ispeći patišpanj u tepsiji gde će se na obrnutoj strani i peći dve kore od lisnatog testa.
    krema
    • 7,5 dcl sojinog ili bilo kog drugog posnog mleka
    • 22 dkg šećera
    • 1 van.šećer
    • 10 dkg gustina
    • 3 dcl slatke posne pavlake
    • kap ruma
    Skuvati fil od mleka ,šećera i gustina,pa kada se ohladi dodati umućenu slatku pavlaku i rum.Staviti koru od lisnatog testa-pola fila-patišpanjpola fila-lisnata kora .Kolač posuti prah šećerom.Neka odstoji jedan dan.Mmmmmmmmm.............

    A evo i jedne štrudlice..........

    Čarobna posna štrudla sa čajem
    Kada jednom napravite štrudlu sa ovim testom, više nikada nećete zamesiti ni na jedan drugi način… Ludo, posno testo, vrhunski šupljikavo, ukusno, slasno i posle dan, dva (ako uopšte dočeka toliko… :-)))
    Prvo skuvajte čaj. Skuvajte više, može zatrebati.
    Razmutite kvasac sa 1 kašičicom šećera i malo tople vode, pa pustite da nadođe.
    U izvagano brašno dodati ulje, šećer, nastruganu koricu limuna, vanilin šećer, malo soli, te dodajte mlak čaj.
    Zamesite mekano testo – ne brinite, kako bude nadolazilo, dobiće posebnu, strukturu testa, koju ćete moći čak prstima razvući.
    Pustite da nadolazi.
    Podelite na 4 dela. Razvaljajte pravougaonik u širini pleha od peći. Svaki deo testa posebno filujete.
    Fil se pravi na isti način, npr. u mleveni mak se doda šećer i zalije vrelom vodom; nesme biti retko. Premažite, urolajte i po širini nauljenog pleha poredajte 4 štrudle.
    Pecite na 220’C dok lijepo porumeni i zamiriše cijela kuća, oko 30 minuta… (ili manje zavisi od same rerne,ja pečem na 220 C jedno 15 min,ali stavim študlu u već vrelu rernu.Za to vreme ona poprimi tu crvenu boju,pa smanjim na 170 C i pečem još sat vremena ili 45 min,opet zavisi od rerne.Pecite onako kako ste navikli da pečete bilo koje dizano testo.Pečeno izvadite i prekrite vlažnom krpom i ostavite da se ohladi.Iseći i posuti prah šećerom.
    Ovo testo uvek uspeva, lako se pravi, skoro da ne košta ništa, a daje vrhunski rezultat……
    • Sastojci za tijesto
    • 1kg brašna
    • 5 šoljica (3 dcl) ulja
    • 0.5l čaja od kamilice (ili bilo kog drugog)
    • 6 kašika šećera
    • 1 kocka kvasca
    • 1 kesica vanilijong šećera
    • dodaci: malo soli (1/2 kašičice), nastrugana limunova korica
    • Sastojci za fil
    • 4 X 200gr mlevenih oraha, maka, rogača, lešnika
    • 4 X 3 kašike šećera
    • 7 dcl vruće vode


    Edit:još jedan posni kolačić :)


    Šareni trougao

    Jos jedan posan i ukusan kolac
    Ušpinovati 250 g secera sa soljicom vode.
    Dodati 250 g mlevenih oraha, 100 g seckanih oraha, 150 g otopljene cokolade, 100 g seckanog suvog grozdja i 100 g seckanih zele bombona i sve dobro izmesati.
    Kalup za trougao obloziti folijom i Izliti masu.
    Ako nemate kalup, mozete da napravite salamu.
    Kad se stegne izvaditi iz kalupa i preliti cokoladom koju ste otopili sa par kapi ulja.
    Sastojci
    • 250 g secera
    • soljica vode
    • 250 g mlevenih oraha
    • 100 g seckanih oraha
    • 150 g otopljene cokolade
    • 100 g seckanog suvog grozdja
    • 100 g seckanih zele bombona
    • i jos 100g cokolade
    • malo ulja
  • Korisnikov avatar
    mirkaa
    Amater
    Amater
    Postovi: 217
    Pridružio se: pre 7 godine
    Lokacija: zvornik
    Horoskop: Virgo

    Re: Posni recepti

    od mirkaa » pre 7 godine

    Slika
    nastojacu da stavim recepte za posne kolace sa ove slike...

    Slika
    Sarajcice:
    24 kasike mljevenih oraha
    7 kasika secera
    7 kasika brasna
    4 kasike prezle
    1 prasak za pecivo
    1 mala soljica mlake vode
    Sve to zamijesiti.
    - Pakovanje kora za baklavu
    Po dvije kore se roluju, s tim sto se prva malo poulji pa se druga stavi preko. Izbor kore (po 2) pa masu od oraha podijeliti na toliko loptica. Pa te loptice oblikovati nekakav valjak, dizne kore i rolati...
    Uvijene kore isjeci na parcad, pa onda zagrijati oko 1dl ulja do klucanja, pa presjeke kasiciom zalivati vrelim uljem (da masa ne bi izlazila izvan kora).
    Ispeci - prvo na 200 stepeni, pa na 180 da se malo isusi.
    Uspinovati 700g secera sa 1l vode, 4 vanilkin secera, sokom od 1 limuna i 1 limunom isjecenim (ovaj na kraju).
    Zaliti vruce kore - vrucim sirupom.
    Prijatno...

    Urmasice:

    1 solja ulja
    1 solja piva
    100g kokosovog brasna
    1 prasak za pecivo
    1 kasike griza
    prasna po potrebi
    Zamijesiti tijesto od sastojaka i oblikovati urmasice na rendetu, u svaku ubaciti po rijezgu oraha. Ispeci
    Zaliv:
    700g secera
    1 l vode, limun
    Hladne urmasice zaliti vrucim zalivom ili obrnuto.

    Prasko cudo
    Recept je sa Coolinarike i ja ga evo prenosim jer je zaista cudo :)
    Slika
    Tijesto:
    1 cijelo jaje (zamijeniti sa: 2-3 kasike vode od kuvanog lana, ili 2-3 kasike razmucenog posnog mlijeka u prahu)
    150 g šećera
    1 kasicica sode bikarbone
    50 g margarina
    2 kasike mlijeka (posnog u prahu razmucenog sa vodom)
    2 kasike meda
    450 g glatkog brašna
    1 kasike kakao
    Krema:
    4 dl mlijeka (opet posnog u prahu)
    2 i 1/2 kasike glatkog brašna
    2 kasike šećera
    1 vanilin šećer
    2 kasike mljevenog šećera (ne prepune)
    150 g margarina
    Čokoladna glazura:
    100 g čokolade za kuvanje
    3 kasike ulja
    Svi sastojci osim brašna izmiješaju se mikserom u zdjeli koja smije na peć, jer se tijesto prvo mora zagrijati. Stavi se na laganu vatru i stalno miješa sve dok se soda ne zapijeni. Tad se makne i umiješa brašno. Zamijesti se glatko tijesto, koje je gumenkasto zbog meda i vrlo se lako razvlaći u kore veličine pleha iz sporeta.

    Tijesto se podijeli u četiri jednaka dijela i odmah se razvlaće kore, jer puno lakše ide kad je tijesto toplo nego dok se ohladi. Ja radim na četiri kore, vi probajte, ali vam savjetujem da za prvi put probate na tri, bit će vam lakše razvaljati na malo deblje kore.
    Svaka kora se razvalja u velicini pleha iz sporeta na papiru za pecenje pa prenesite sa papirom. Kad je kora na plehu ja je malo dotjeram odrežem višak tijesta.
    Kore se peku na 180 stepeni nekih 5 – 8 min, kad se ivice pocinju zapecati vade se van. Vrlo lako se prepeku. Zato oprez :)

    Krema za Praško čudo
    Za kremu se brašno (dvije i pol kasike brašna na vrh, ne ravne), 2 kasike šećera i vanilin šećer skuvaju u mlijeku ko puding. Kad se ohladi umiješa se u margarin izrađen sa mljevenim šećerom i dobro izmiksa da bude lijepa glatka krema.

    Mazanje kora kremom
    Krema se podijeli u tri jednaka dijela i mažu se kore. Na zadnju ide čokoladna glazura.

    Praško čudo preliveno čokoladnom glazurom /slika/219453/
    Ja uvijek čokoladu rastopim na pari i dobro izmiješam sa ulje i prelijem preko kolača.

    Pecena kora za Praško čudo
    Kore su tvrde kad se premazuju kremom, zato treba nježno pritiskati da se ne polome. Nakon nekoliko sati one već otpuste i režu se bez problema, a u ustima se tope, doslovno. Potrebno je kore premazati isti dan, jer ja jednom nisam, ostavila sam za sutra i tada se nisu otpustile, bile su krckave do zadnje kockice.
    Poslednja izmena od mirkaa u 16 Dec 2011, 14:29, izmenjeno 2 puta ukupno.
  • Korisnikov avatar
    mirkaa
    Amater
    Amater
    Postovi: 217
    Pridružio se: pre 7 godine
    Lokacija: zvornik
    Horoskop: Virgo

    Re: Posni recepti

    od mirkaa » pre 7 godine

    Slika Slika
    Ljesnik kolac

    Tijesto:
    1 soljica (mala za kafu) kisele vode
    1 soljica ulja
    1 soljica bijelog vina
    1 soljica secera
    1 prasak za pecivo i brasna pp
    Zamijesti tijesto - ne pretvrdo. Razvuci 4 kore (kao pleh iz sporeta). kore se vrlo lako razvlace, narocito na papiru za pecenje.
    Peci na prevrnutom plehu 5-7 min na 180 stepeni.
    Fil: 3 pudinga od vanile skuvati u 750 ml vode.
    Kad se ohladi dodati 1 umucen margarin sa 250g secera u prahu i 200 g pecenog, mljevenog ljesnika.
    Filovati kore, a odozgo posuti ljesnikom.
    Kolaca izadje jako puno, a ova fotografija je nastala 7 dana nakon pravljenja, pa ne izgleda bas, bas... ali jos se drzi :)

    Slika

    Bela -limun bajadera
    jos jedan probani recept sa coolinarika.com

    1 deo

    250 gr šećera u prahu
    400 gr mlevenog keksa
    125 gr margarina
    sok od 1 limuna
    1 dc mleka
    2 deo
    100 gr čokolade
    4 kašike ulja
    3 deo
    400 gr šećera
    1 dc vode
    150 gr margarina
    250 gr mleka u prahu

    Priprema

    1
    iseckati margarin dodati šećer u prahu i dobro umutiti, dodati keks, sok od limuna i mleko sve dobro sjediniti i istresti na tacnu formirajuću koru debljine 1 cm.
    2
    istopiti čokoladu sa uljem i preliti preko kore, staviti u frižider da se malo stegne.
    3
    šećer i vodu staviti na laganu vatru da vri 7 minuta, skloniti sa vatre i dodati margarin u vruću masu i mutiti mikserom nekih 5 minuta, zatim u to dodati mleko u prahu, dobro sjediniti mikserom i preliti preko prve kore i čokolade.
    4
    staviti u frižider da se dobro stegne.

    .
    Slika Svekrvino (carevo) oko

    500g suvih smokvi
    200g secera i solja vode
    100g margarina, 300g mljevenog keksa
    150g mlj. oraha + jezgra+mljeveni za posipanje

    Smokve malo namociti u vodi, skinuti peteljku i napeaviti otvor da se ubaci jezgra oraha.
    U serpu uspinovati secer sa 250ml vode, dodati margarin, promijesati, skloniti sa sporeta, dodati keks i orahe, brzo mijesati i ostaviti da se ohladi.
    Otkidajte komade tijesta, razvuci ih malo na dlanu, staviti napunjenu smokvu, zatvoriti i oblikovati lopticu. Lopticu uvaljati u mljevene orahe.
    Ostaviti da se stegnu, a prije sluzenja, isjeci na cetvrtine.
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 10 godine
    Lokacija: Novi Beograd

    Re: Posni recepti

    od lasata » pre 7 godine

    Pravila si Prasko cudo? Pa ti si stvarno cudo... :D Obozavam ga ali kad pomislim koliko je zezancije oko njega prodje me volja redovno...
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • Korisnikov avatar
    mirkaa
    Amater
    Amater
    Postovi: 217
    Pridružio se: pre 7 godine
    Lokacija: zvornik
    Horoskop: Virgo

    Re: Posni recepti

    od mirkaa » pre 7 godine

    U zadnjih mjesec dana pravila ga tri puta, a nikad ga probala nisam :) Jos jedno cudo :wink:

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

www.biceps-ua.com

ailavita.com.ua

варденафил отзывы